Hlavní obsah

Pokuta Spartě nic neřeší. Potrestáni by měli být hráči. Natvrdo, hartusí Šmicer

Vinu za spáchaný podvod na sebe sice letenský manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec už vzal a od svých nadřízených údajně slíznul i pořádnou pokutu, jenže u strahovské fotbalové generality tím španělská kauza Sparty nekončí. „Podle mého je jediným adekvátním trestem zastavit třem sparťanským hráčům omluveným z reprezentačních srazů činnost. Pokuta udělená klubu totiž nic neřeší,“ vůbec by se se Spartou nepáral reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer

Článek

Zdá se, že jste na Spartu náramně nabroušeni. Nejdřív váš šéf Ivan Hašek prohlásí, že ze sebe nenechá dělat pitomce, pak vyrukujete vy, že byste Kadlecovi, Pekhartovi a Pamičovi napařil distanc.

A může se někdo divit? Vždyť vysvětlení, s nímž Sparta vyrukovala, není klubu jejího kalibru hodno. Bylo by daleko lepší, kdyby se místo naivních báchorek přiznala.

Ale co když to ve Španělsku opravdu bylo, jak Sparta líčí? Co když se zmiňovaná trojice zázračně uzdravila a nedbalí kustodi skutečně zapomněli jejich dresy v hotelu? Co když tiskového mluvčího Kasíka doopravdy skolila viróza a v informacích byl odkázán jen na oficiální turnajový web?

Tak to se mi zdá hodně naivní. A navíc - sparťanský manažer Chovanec působil u reprezentace dost dlouho, než aby nevěděl, jak fungují regule a co se stane, když hráče omluví z nároďáku a on pak za svůj klub nastoupí.  A dokonce den před tím, než hraje reprezentace!

Kadlec si po prodělané chorobě počínal v duelu s Petrohradem velice aktivně...foto: www.fc-zenit.ru

Divíte se? Vždyť Sparta se chystá na konfrontaci s Liverpoolem v Evropské lize a duel s Petrohradem pro ni představoval generálku. Proto chtěl mít Chovanec všechny hráče k dispozici, proto si je chtěl vyzkoušet...

Nebylo nic jednoduššího, než zavolat a dohodnout se s trenérem jedenadvacítky Dovalilem, který by situaci určitě pochopil. Jenže žádná komunikace neproběhla. A ani na svaz dosud omluva z Letné nepřišla. A to už nemluvím o tom, že situace se záměnou dresů zavání velkým podvodem, který chtěla Sparta zahrát na reprezentaci. Ke všemu podvodem hodně naivním, který těžko chápu.

Možná by prošel, kdyby zápas nefotografoval ruský fotoreportér, který pak umístil snímky s Kadlecem alias Kadeřábkem, Pamičem neboli Podaným a Pekhartem coby černým Kameruncem Abenou na klubové stránky Zenitu.

Právě že se objevily snímky, které neměl nikdo vidět. Chápu Spartu, že si chtěla zmiňované hráče před atraktivním zápasem s Liverpoolem vyzkoušet, věřím, že byli opravdu nastydlí, jsem rád, že se uzdravili. Ale k utkání proti Petrohradu prostě neměli nastoupit.

Jenže jejich manažer a trenér nakázal, takže jim nezbylo než poslechnout. Proč byste tedy trestal hráče? Proč byste jim zastavoval činnost?

Protože trestat Spartu finanční pokutou nemá smysl. To bychom pak dospěli do situace, kdy kluby budou rovnou posílat peníze na Strahov, jen aby jim hráči zůstali v klubech. Pokud ale bude hráčům zastavena činnost, bude to největší trest pro klub, který je k podvodnému jednání přiměl.

Neobáváte se, že v případě distance pro Kadlece, Pekharta a Pamiče se vztahy mezi svazem a Spartou vyhrotí na maximum?

Proč by měly? My si na nikoho nezasedli, ani jsme nikoho nepodvedli, natož abychom mu chtěli ubližovat. Prostě jsme nominovali sparťanské hráče do reprezentační jedenadvacítky, která se chystá na vrchol sezóny, jímž mistrovství Evropy nesporně je. Sparta se zařídila po svém a za to ponese následky.

Celá kauza se dotkla i chorvatského reprezentanta Pamiče, kterého Sparta rovněž omluvila, aby ho pak v úterý do zápasu s Petrohradem postavila...

Nemyslím, že by Chorvati případ řešili, ale trenér Bilič si určitě udělal o nominovaném Pamičovi úsudek sám. Uvidíme, kolik šancí bude dostávat v budoucnu.

Reklama

Související témata: