Hlavní obsah

Hanba Čechům, křičí Slováci po vyřazení z futsalové kvalifikace

BRATISLAVA

Slovenští futsalisté se cítí poškozeni po kvalifikaci na postup na mistrovství Evropy. Zvítězili totiž nad Rumunskem i Norskem a prohráli s Českou republikou. V posledním utkání však Česko prohrálo s Rumunskem 0:1 a na ME postoupily tyto dva týmy.

Foto: David Neugebauer

Ilustrační foto

Článek

Slováci mluví o dohodnutém duelu. „Jsem zklamaný z toho, co se děje ve futsalové kvalifikaci. Hanba všem Čechům, kolik jich je,“ cituje agentura TASR brankáře slovenské reprezentace Mário Gašparoviče. Podle něho byl závěrečný souboj skupiny domluvený předem a výsledek 0:1 Slováky vyšachoval z postupu.

„Češi se ani nesnažili ohrozit soupeřovu branku. Bylo to natolik okaté, že není co řešit. Za normálních okolností by je Češi zdolali. Jsem zhnusený,“ dodal Gašparovič.

Jeho klubovými spoluhráči v týmu Slovmatic jsou dva čeští reprezentanti David Frič a Zdeněk Sláma. „Po utkání jsme si psali na facebooku. Omluvili se a nepřímo přiznali, že proti třiceti lidem nic nezmohli,“ dodal Gašparovič. Slovenská strana chce podat proti výsledku protest.

Dohoda s Rumunskem? To je mimo realitu, brání se Češi

Češi považují slovenské výroky za nesmyslné. "Taková slova se nás dotýkají, protože k ničemu, co tvrdí slovenská strana, samozřejmě nedošlo. Nějaké předzápasové dohody s Rumunskem či podobné věci, které jsou nám podsouvány, jsou úplně mimo realitu," řekl šéf futsalové reprezentace Otakar Mestek.

Český tým se hájí tím, že v závěrečném duelu s Rumunskem mu k postupu "stačilo", aby neprohrál o tři branky. A tomu prý vedení týmu logicky přizpůsobilo i defenzivní taktiku. "Byli bychom za sebevrahy, pokud bychom se s Rumunskem pustili do nějakého harakiri a hráli nahoru dolů. Možná bychom sehráli krásný zápas, ale dostali třeba čtyři góly a co bychom z toho měli, kdybychom přišli o mistrovství Evropy? Takhle by se v této situaci přece zachoval každý," prohlásil Mestek.

"Slováků nám je líto, že na mistrovství nejdou s námi, ale na hřišti přece hrajeme sami za sebe. Prostě jsme k tomu přistoupili čistě pragmaticky a hájili vlastní zájmy. Karty byly před zápasem jasně dané a my se podle toho zachovali," uvedl Mestek.

Kouč: Slováci o postup přišli vlastními chybami

Český kouč Neumann je z reakce slovenské strany rozčarovaný. "Jediná pravda je, že Slováci jsou obětí herního systému, v němž v podobných situacích rozhodují různé minitabulky. A ne žádného komplotu Čechů s Rumuny. Každý na hřišti prostě hraje na svoje triko, to je realita," uvedl pro ČTK.

Neumann, jehož tým bude na ME v Chorvatsku obhajovat předloňský bronz z Maďarska, tvrdí, že se Slovensko o postup připravilo vlastními chybami v předchozích zápasech. Duel ČR - Rumunsko tak podle něj už slovenské hráče prakticky ani nemusel zajímat.

"Kdyby Slováci s Rumunskem vyhráli o dva góly, mohli se na náš zápas jen dívat a říkat si: tak kdo s námi pojede na Euro? Vždyť v poslední minutě za stavu 6:5 šli dva slovenští hráči sami na brankáře a gól nedali," řekl Neumann. "Jednoduše si to prohráli sami, což ale tvrdí i většina Slováků, se kterými jsem mluvil. Tohle jsou jen útoky několika zakomplexovaných lidí. Jen bych je upozornil, že některé výroky bez důkazů jsou žalovatelné. Jestli budou pokračovat, budeme se bránit právní cestou," uvedl Neumann.

Reklama

Související témata: