Hlavní obsah

Česká rozhodčí Damková se stala členkou Komise rozhodčích UEFA

NYON

Dagmar Damková se stala členkou Komise rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA. Šestatřicetiletá česká sudí bude vůbec první ženou, která v komisi zasedne. Damkové tak končí aktivní kariéra a měla by se s ní rozloučit v jednom z ligových utkání na startu nové sezóny.

Foto: René Volfík, ČTK

Dagmar Damková.

Článek

Úspěšná mezinárodní sudí, která v květnu pískala finále Ligy mistryň v Londýně, zatím figuruje na listině rozhodčích pro nadcházející sezonu první a druhé ligy, ovšem zřejmě jen dočasně. "Nyní je rozhodčí Damková ještě na dovolené, ale dostane delegaci na jedno utkání v druhém kole, kde se s pískáním rozloučí," řekl ČTK šéf komise Luděk Macela.

Pravidla UEFA a FIFA nedovolují, aby člen komise nadále aktivně soutěže a zápasy pod jejich hlavičkou řídil. Damková proto aktivní kariéru záhy ukončí.

Účastnice dvou mistrovství Evropy, dvou světových šampionátů a stejného počtu olympijských turnajů bude v komisi působit vedle věhlasných jmen. Šéfem komise je viceprezident UEFA Ángel María Villar, mezi členy patří i bývalý italský rozhodčí, proslulý Pierluigi Collina.

Dá se předpokládat, že v komisi bude mít na starosti ženský fotbal. "První zasedání má komise v závěru července a tam se bude rozhodovat o náplni jednotlivých členů. Předvídat její agendu dopředu nelze," uvedl pro ČTK generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

V orgánech UEFA tak nyní působí celkem čtyři čeští zástupci - právě Řepka, který byl počátkem července jmenován členem Kontrolní a disciplinární komise, místopředsedou komise futsalu je Petr Fousek a členem komise pro reprezentace stále Ivan Hašek.

Reklama

Související témata: