Hlavní obsah

Fotbalisté JAR slavili předčasně, na africký šampionát neprošli

JOHANNESBURG

Fotbalisté Jihoafrické republiky zažili kruté vystřízlivění po radosti z remízy 0:0 proti týmu Sierry Leone v kvalifikaci na africký šampionát. Pořadatelé loňského mistrovství světa se radovali z postupu, neboť měli při rovnosti bodů s dalšími dvěma soupeři v tabulce lepší skóre, neuvědomili si však, že rozhodují vzájemné zápasy. Na Africký pohár národů se tak na jejich úkor dostal Niger.

Článek

V jihoafrickém Nelspruitu po zápase se Sierrou Leone propuklo nadšení. Hráči tančili před tribunami, obíhali čestná kola a trenér Pitso Mosimane se objímal s členy svého realizačního týmu. Předčasně. Vzájemná bilance rozhodla ve prospěch Nigeru, který si zajistil postup navzdory porážce 0:3 v Egyptě.

Pravidly si nebyli jisti ani hráči Nigeru, kteří svůj historický úspěch nejprve vůbec neslavili. Na africký šampionát postoupili poprvé po více než čtyřicetileté účasti v kvalifikačních bojích.

Jihoafričtí fotbalisté tak rozšířili řady prominentních týmů, které budou příští rok na šampionátu v Gabonu a Rovníkové Guineji chybět. Nekvalifikovali se například bývalí šampioni Egypt a Kamerun, na závěrečný turnaj neprošla ani Nigérie. Z posledních devíti vítězů Afrického poháru národů se na šampionátu představí jen Tunisko.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín