Hlavní obsah

Brazílie podle Pelého není na pořádání fotbalového MS připravená

SAO PAULO

Brazílie není podle legendárního fotbalisty Pelého připravená na to, aby hostila světový šampionát v roce 2014. Pořadatelům podle jednasedmdesátiletého čestného ambasadora turnaje ztěžují práci organizační a komunikační nedostatky.

Foto: Nacho Doce , Reuters

Fotbalová legenda Pelé

Článek

"Brazílie není připravená, alespoň zatím, největší problém je podle mě v samé organizaci příprav. I tak ale věřím, že všechny věci v době do turnaje proběhnou hladce," řekl Pelé webu ESPN.

"Pracuji přímo s prezidentkou, která dělá všechno, aby to dopadlo co nejlépe," pochválil Pelé spolupráci s Dilmou Rousseffovou. Ta ve čtvrtek jmenovala nového ministra sportu den poté, co jeho předchůdce odstoupil kvůli podezření ze zpronevěry až 23 miliónů dolarů (401 miliónů korun).

V podezření z nelegální činnosti je i prezident fotbalového svazu Ricardo Teixeira. Čtyřiašedesátiletého dlouhodobého šéfa brazilského fotbalu vyšetřuje policie kvůli údajnému praní špinavých peněz a nezákonným finančním převodům. Nový ministr sportu Aldo Rebelo působil v roce 2000 v komisi, která vyšetřovala Teixeirovu tehdejší korupční kauzu.

Sedm z dvanácti hostitelských měst podle informací agentury AP ještě nezačalo s pracemi na zlepšení dopravní infrastruktury. Z padesáti stavebních projektů plánovaných kvůli šampionátu se zatím začalo pracovat teprve na devíti.

Mluvčí Rebelova úřadu odmítají pochybnosti o přípravách turnaje. "Brazílie pracuje na všech potřebných záležitostech. Nejsou žádné náznaky, že by se některý z termínů nemělo podařit dodržet," citovala agentura AP prohlášení ministerstva sportu.

Reklama

Související témata: