Hlavní obsah

Pyrrhovo vítězství Moravy: Svého Čecha Peltu dosadila do křesla předsedy, sama oslabila

NYMBURK

Jablonecký boss Miroslav Pelta usedl na mimořádné valné hromadě v Nymburce do křesla šéfa českého fotbalu uvolněné Ivanem Haškem. Vládnout bude do června roku 2013, kdy se sejde řádná volební valná hromada. Pelta, jenž při korupční aféře spojované s Žižkovem a Ivanem Horníkem proslul svým výrokem o „cinklém jaru“, byl kandidátem Moravy, která si ho také do křesla ve třetím kole voleb prosadila. „Ten výrok jsem si v průběhu let, které od té doby uplynuly, už v českém fotbale tvrdě odpracoval,“ nevyhnul se nový předseda odpovědi při narážce na svou fotbalovou minulost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta

Článek

V úvodním kole z volební rulety vypadl první z tria kandidátů Jindřich Rajchl. V české komoře sice získal nejvyětší počet hlasů (46), ale na Moravě zcela propadl a dostal jen jediný.

Proto do druhého kola postoupil majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík kandidující ovšem za Moravu s 53 hlasy (38 v Čechách, 15 na Moravě) a Miroslav Pelta s 91 hlasy (37 v Čechách, 54 na Moravě).

Tím bylo de facto rozhodnuto, protože poté došlo podle zákulisních informací k přesýpání hlasů ve prospěch Miroslava Pelty.

Miroslav Pelta byl ve středu hostem on-line rozhovoru se čtenáři Sport.cz.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Protože se ale ani ve druhém kole voleb o novém předsedovi nerozhodlo, došlo na kolo třetí, které bylo už jen formalitou. Hlasovali v něm totiž jen moravští delegáti, jejichž kandidátem byl Miroslav Pelta. A Morava si ho také do křesla předsedy proti dalšímu "svému" kandidátovi Paclíkovi prosadila. Pelta získal 55, zatímco Paclík jen 16 hlasů.

Pelta bude českému fotbalu vládnout až do června roku 2013, kdy se sejde řádná volební valná hromada.

Morava sice svého muže prosadila, ale suma sumarum na volbě prodělala. Tím, že se Pelta stal předsedou za Moravu, musel totiž Dalibor Kučera uvolnil křeslo prvního místopředsedy ve prospěch Jindřicha Rajchla a sám se zařadil v hierarchii strahovské generality až za něho.

Navíc Morava přišla i o jednoho člena ve výkonném výboru. Petr Kašný sám rezignoval, aby byla ve strahovské generalitě zachována česko - moravská parita. Novým členem výkonného výboru byl zvolen 46 hlasy Roman Berbr považovaný za šedou eminenci českého fotbalu.

Valná hromada od hymny po volby

16:56 - Usnesení je schváleno, Rudolf Řepka ukončuje valnou hromadu. "Byla velmi úspěšná, máme svého předsedu i kompletní výkonný výbor," libuje si do řídícího mikrofonu.

16:43 - Za nového člena výkonného výboru Fotbalové asociace ČR byl místo Petr Kašného, jenž musel v zájmy česko - moravské parity ve strahovské generalitě rezignovat, zvolen Roman Bebr.

16:05 - Vyhlášení výsledků třetího kola, v němž hlasovala pouze moravská komora. Pelta získal 55 hlasů, Paclík jen 16. Pelta vítězí a stává se novým předsedou.

„Děkuji všem za kultivovaný a příjemný průběh valné hromady. Z nás tří vlastně nikdo neprohrál – Jindra Rajchl postoupil na prvního místopředsedu a Tomáš Paclík zůstal ve výkonném výboru... Budu se snažit, abych tady před vás za 19 měsíců mohl předstoupit s tím, že jsem pracoval tak, jak jsem slíbil,“ prohlásil novopečený předseda Pelta.

Teď je třeba učinit poslední krok – vybalancovat ve výkonném výboru počet moravských a českých členů. A zákulisní scénář se naplňuje do puntíku. Bývalý moravský sudí Petr Kašný abdikoval, bývalý český rozhodčí Miroslav Liba kandidaturu stáhl, takže teď Češi hlasují o jediném adeptovi, také bývalém sudím Romanu Berbrovi... „To je největší vítěz dnešní valné hromady a stává se jednoznačně nejmocnějším mužem českého fotbalu,“ poukázal Paclík.

15:25 - Už je na 99,9 procent jasno. Ve 2. kole získal Paclík v Čechách 61 hlasů, Pelta pak 51, na Moravě jich Paclík posbíral 17, zatímco Pelta 54 hlasů. Jde se tudíž do třetího kola, v němž hlasují jen moravští delegáti. Ti preferují Peltu.

14:30 - V zákulisí už je jasno – Rajchla se povedlo vyšachovat ze hry tím, že Paclík dostal na Moravě důležitých 15 hlasů. Teď ovšem dojde k dalšímu přesýpání hlasů ve prospěch jabloneckého bosse, takže předsednické křeslo má Miroslav Pelta jisté.

14:00 - Ve druhém kole voleb se postupuje stejně, jako v prvním. PokudPaclík nebo Pelta nezískají nadpoloviční většinu v obou komorách, dojde na třetí kolo. V něm by o předsedovi rozhodovala už jen moravská komora. Právě se hlasuje...

 Jeden z hlasujících během volby fotbalového předsedyfoto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Milan Malíček

13:45 - Do druhého kola postoupili Miroslav Pelta a  Tomáš Paclík, zatímco Jindřich Rajchl vypadl ze hry. Paclík získal v Čechách 38 a na Moravě 15 hlasů, Pelta v Čechách 37 a na Moravě 54 hlasů, zatímco Rajchl v Čechách 46, ale na  Moravě jen jeden hlas. Rajchl tak ze hry o funkci předsedy vypadl. Ve výkonném výboru ale paradoxně posílí, neboť zaujme místo prvního místopředsedy. Předseda asociace totiž bude z Moravy, za kterou kadidují jak Paclík, tak i Pelta..

13:30 - Sčítají se odevzdané hlasy. V prvním kole by byl předseda zvolen jen v případě, že by pro některého z kandidátů hlasovala nadpoloviční většina delegátů z české i moravské komory. To se ovšem jeví jako málo pravděpodobné., takže zřejmě dojde na druhé kolo.

12:45 - Po několika upřesněních, jak si s hlasovacími lístky vůbec počínat, zda kandidáty škrtat, nebo jejich jména kroužkovat, přece jen dochází na první kolo volby nového předsedy.

 12:30  -  Resumé předvolebních projevů kandidátů na předsedu...

Tomáš Paclík: Svůj volební program jsem zveřejnil dostatečně,Chtěl bych konsolidovat naše hnutí, a proto nakonec kandiduji za Moravu, ale chtěl bych být zvolen oběma komorami. Chtěl bych, aby naše politická reprezentace začala dávat víc peněz do fotbalu. Zasadit se i o to, abychom dosahovali výsledky jak na reprezentačním, tak i klubovém poli, čehož se dosáhnout jen profesionální prací.

Miroslav Pelta: Ve fotbale působím přes dvacet let a z nich vycházím. Mým programem je přestat brečet a začít s národním mužstvem pracovat na úrovni., neboť výsledky reprezentace jsou alfou omegou, jak se na fotbal pohlíží. STES musí generovat víc prostředků pro první i druhou ligu, ale získávat i finance pro výkonnostní fotbal. Chtěl bych se zasadit i o to, aby do roku 2013 vznikla obdoba STES i v jednotlivých krajích, který máme v našem libereckém kraji. Nekandiduji proto, aby nebyl zvolen pan Paclík, kandiduji pro fotbal.

 Jindřich Rajchl: Dívejte se na volbu předsedy optikou minulosti, vzpomeňte si, co se za uplynulé dva roky podařilo udělat. Týmovou prací jsme toho dokázali spoustu – od peněz, které pro fotbal generujeme, až po postup národního mužstva na evropský šampionát nebo třeba po pořádání Superpoháru, což byla až dosud výsada Monaka. Zvolte transparentní cestu, systematičnost, snažme se společně vrátit fotbalu důvěryhodnost. I já mám připravený program, jak získat pro fotbal více financí. Třeba pro ČFL a MSFL 15 milionů korun, pro okresy a kraje pak jde o marketinkový program, který nespoléhá na žádné strýčky.

Jeden z kandidátů na předsedu FAČR Jindřich Rajchl (vlevo) na valné hromadě v Nymburku. Vpravo někdejší šéf Slavie Petr Doležal.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

12:25 - Humorná vložka. Kandidáti za předsedu mají definovat, za jakou komoru kandidují. „Logicky jsme všichni tři za Čechy. Ale chce-li někdo kalkulovat, tak kandiduji podle místa bydliště – za Moravu,“ oznámil Tomáš Paclík, šéf Plzně. „Mám 37 hlasů z Moravy, takže i já kandiduji za Moravu,“ přidal se Miroslav Pelta, šéf Jablonce. „Někdo za Čechy být musí – a já se v Čechách narodil a také tady pracuji. Takže já kandiduji za Čechy,“ usmál se Jindřich Rajchl. 

12:20 - Delegáti odhlasovali změnu stanov platnou od 1. ledna 2012. Pokud dojde při volbě předsedy na třetí kolo, vyhraje ten kandidát, který bude mít vyšší prostý součet hlasů – s podmínkou, že v každé z komor mu musí dát hlas nad 35 procent z přítomných. Schválen byl i volební řád, kvůli němuž zkrachovala poslední valná hromada. Nic tak nebrání tomu, aby se dnes volil nový předseda.

12:00 - Podstatou návrhu doktora Jiřího Vávry je, aby za českou či moravskou komoru mohl kandidovat na předsedujen ten, který je příslušný k té či oné komoře podle okresu a kraje, v němž má trvalé bydliště či klubu, jehož je členem. V případě, že volby dospějí do třetího kola, by se podle něho měl stát předsedou  kandidát, který v jedné komoře dostane nadpoloviční počet hlasů a ve druhé alespoň třicet procent. V sále se o něm živě diskutuje.

11:15 - Předsedající valné hromady Rudolf Řepka prodloužil přestávku o dalších třicet minut.

10:45 - Jednání valné hromady bylo na třicet minut přerušeno, protože do programu byl dodatečně prosazen návrh na změnu stanov, který přednesl Jiří Vávra ze Sokola Čížová. Svůj požadavek na změnu však blíže nespecifikoval.

10:37 - Delegáti schválili program valné hromady. Oproti smíchovskému rokování, kde schválen nebyl, první posun.

10:35 - Někteří delegáti se nechávají veřejně slyšet, že je naprosto skandální, že jim nebyl předložen v časovém předstihu volební řád. Dostává se jim vysvětlení, že se na něm výkonný výbor neshodl.

10:30 - Tentokrát schválila valná hromada svůj jednací řád.

10:27 - O slovo požádal také František Laurinec, zástupce UEFA. „Neexistují žádné šumy, koho si UEFA přeje či nepřeje za českého předsedu! Jediné, co se čeká, je, aby 201 lidí zde v sále zvolilo člověka, za nímž český fotbal půjde. Neměli byste poměry v hnutí zaměňovat s Balkánem,“ kladl na srdce delegátům.

10:25 - "Fotbal není jen sportem, ale společenským fenoménem, z čehož vyplývá obrovská zodpovědnost vás funkcionářů a delegátů valné hromady, " připomněl delegátům valné hromady ministr Dobeš, který přijel na valnou hromadu i se svým malým synkem. "Padl dlouhodobý vládce Sazky, takže o sportu se dá hovořit otevřeně. Sport a fotbal je dlouhodobě podfinancovaný. Nyní byl ale přijat loterijní zákon, takže se nabízí šance získat 2,6 miliardy do rozpočtu sportu, takže můžeme konečně postavit koncepci sportu. V čele fotbalu ale musí stát člověk, který má vaši důvěru a jenž bude obklopen fungujícím týmem. Pro stát by bylo nepřijatelné nemít partnera pro koncepční a dotační spolupráci," prohlásil, než Nymburk opustil a vrátil se do Prahy.

10:18 - Předsedajícím valné hromady byl znovu zvolen Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

10:11 - Jednání zahájil zastupující předseda Dalibor Kučera, přítomen je i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš. Přítomno je 130 delegátů z Čech a 71 z Moravy, chybí zástupce Opavy a 2. ligy. Na úvod pochopitelně zazněla státní hymna.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice