Hlavní obsah

FIFA chce kvůli ztrátovému muzeu pohnat Blattera k zodpovědnosti

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) chce potrestat bývalého předsedu Seppa Blattera za ztrátový projekt fotbalového muzea. Zástupci FIFA mají za to, že se bývalý management federace a společnosti na něj napojené dopustily při plánování a realizaci muzea trestných činů. Obrátili se proto na státní zastupitelství v Curychu a podali na Blattera trestní oznámení.

Foto: Sport.cz

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter.

Článek

Podle Blatterova právního zástupce Lorenza Erniho jsou všechna obvinění nepodložená. Blatter, jenž stál v čele FIFA 17 let, rozhodně popírá, že by se při plánování muzea dopustil jakéhokoliv úmyslného trestného činu.

Zástupce generálního sekretáře FIFA Alasdair Bell uvedl, že si FIFA nechala vypracovat forenzní audit. "Audit odhalil širokou škálu podezřelých okolností a manažerských selhání, z nichž některá mohou mít trestní povahu a musí být proto řádně vyšetřena příslušnými orgány," uvedl Bell v prohlášení.

Muzeum, které média označují za Blatterův projekt, bylo otevřeno v roce 2016. FIFA za renovaci budovy v centru Curychu utratila 140 milionů dolarů, Blatter navíc FIFA zavázal k pronájmu prostor do roku 2045 za 360 milionů dolarů, což je výrazně více, než je tržní nájemné.

Čtyřiaosmdesátiletému Blatterovi tak hrozí další trestní kauza, přičemž ve Švýcarsku už jsou proti němu vedena dvě řízení kvůli podezření ze zneužití financí z doby, kdy byl předsedou FIFA. Jedním z případů je výplata dvou milionů dolarů tehdejšímu předsedovi UEFA Michelu Platinimu z roku 2011.

Reklama