Hlavní obsah

Maradona podle médií před smrtí neužil drogy ani alkohol

Legendární fotbalista Diego Maradona neužil před smrtí drogy ani alkohol. Vyplývá to z výsledků pitvy, které zveřejnili zástupci policie v Buenos Aires. Jako příčinu úmrtí šedesátileté argentinské ikony potvrdily oficiální závěry pitvy selhání srdce vyvolané akutním plicním edémem.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Diego Maradona, fotbalový bůh, který neunesl svou slávu...

Článek

Maradona zemřel 25. listopadu. Podle informací agentury Reuters byly v jeho těle stopy sedmi různých medikamentů na léčbu depresí, úzkosti a dalších chorob, kterými trpěl. Analýza odebraných vzorků krve a moči potvrdila, že ve dnech předcházejících úmrtí Maradona nepil ani nebral nelegální drogy.

Se závislostí měl slavný fotbalista dlouhodobé problémy. Právě abstinenční příznaky zkomplikovaly na začátku listopadu i jeho zotavování po akutní operaci mozku, při níž mu lékaři odstranili krevní sraženinu. Bylo naplánováno, že po propuštění absolvuje další odvykací kůru. Na tu už ale nedošlo.

Pitva podle listu Olé potvrdila, že měl Maradona nemocné srdce. Trpěl dilatační kardiomyopatií, při níž nastává roztažení srdečních oddílů. Maradonovo srdce vážilo 503 gramů, což je téměř dvakrát tolik, než kolik průměrně váží zdravý orgán.

Patolog rovněž objevil známky cirhózy jater, akutní tubulární nekrózu ledvin a poškozené plicní sklípky.

Okolnosti Maradonova úmrtí vyšetřují argentinské úřady. Státní zastupitelství v Buenos Aires se zabývá možným pochybením záchranné služby, jejíž pomalou reakci kritizoval právní zástupce bývalého reprezentanta a trenéra. Otázkou je i to, zda mu ošetřující personál nepodal léky, které mohly následně vyvolat arytmii.

Reklama