Hlavní obsah

Kdy a kde budou další mistrovství světa a Evropy ve fotbale?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fotbalová mistrovství světa i Evropy patří pravidelně k nejsledovanějším sportovním událostem na světě, velkému očekávání přispívá také fakt, že jsou pořádány ve čtyřletých cyklech. Kdy budou další vrcholné mezinárodní fotbalové akce a kdo je bude hostit?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české reprezentace během utkání kvalifikace na EURO 2024, Česká republika - Faerské ostrovy, hrané 15. října 2023 v Plzni.

Článek

Podzim roku 2022 přivítal ve svém čtyřletém cyklu nejpopulárnější světovou událost, kterou se stalo Mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Z triumfu se nakonec v dramatickém finále radovala Argentina v čele se svou ikonou Linoleem Messim, když porazila Francii 3:2 po penaltách.

Podívejte se, kdy se můžete těšit na další vrcholné události ?

Mistrovství Evropy 2024 - Německo

Termín: 14. červen - 14. červenec 2024

Německo se pořadatelství zápasů Eura ujme potřetí - na německém území se hrálo Euro 1988 a několik zápasů se zde odehrálo také v rámci celoevropského turnaje v roce 2021. O pořadatelství mělo zájem také Turecko.

Stadionů s dostatečnou kapacitou má náš západní soused dostatek, nakonec se výběr hřišť zúžil na deset. Český fanoušek to bude mít nejblíže do Lipska, které bude Euro hostit vůbec poprvé. Kvalifikace na evropský šampionát bude probíhat od března do listopadu 2023.

Mistrovství světa 2026 - Kanada, USA, Mexiko

Termín: bude upřesněn, finále proběhne 19. července 2026

Třiadvacátý ročník fotbalového mistrovství světa budou hostit hned tři země, což bude poprvé v bohaté historii turnaje, který se koná již od roku 1930. USA i Mexiko mají s šampionátem své zkušenosti, Kanada bude turnaj hostit poprvé.

Celkem se bude hrát na 16 stadionech - třech v Kanadě a Mexiku, deset sportovišť bude k dispozici ve Spojených státech. O pořádání turnaje bojovalo také Maroko.

Velkou novinkou bude rozšíření turnaje na 48 týmů, které budou rozděleny do šestnácti skupin po třech. Ze skupiny budou postupovat dva týmy do závěrečného pavouku, celkově se tak odehraje 80 zápasů.

Mistrovství Evropy 2028 - Velká Británie a Irsko

Termín: bude upřesněn

Na začátku října roku 2023 Unie evropských fotbalových asociacích schválila plánované šampionáty pro rok 2028 a 2030. Rozhodnutí o obou pořadatelích bylo jen formalitou, více zemí než zvolení zájemci totiž nekandidovalo. Ale vezměme to postupně.

Mistrovství Evropy 2028 bylo přiděleno Velké Británii a Irsku. Obě země nejlepší fotbalisty Evropy přivítají v devíti městech, kterými jsou Belfast, Birmingham, Cardiff, Dublin, Glasgow, Liverpool, Londýn, Manchester a Newcastle. Úvodní zápas bude rozehrán v hlavním městě Walesu, vrchol šampionátu proběhne v Londýně.

Mistrovství světa 2030 - Španělsko, Portugalsko, Maroko

Termín: bude upřesněn

Nejšílenější šampionát v historii. Tak by se dalo předem označit Mistrovství světa v roce 2030. Hlavními organizátory budou totiž tři země, úvodní zápasy se ale také odehrají v Uruguayi, Argentině a Paraguayi a to na počest oslavy 100 let od prvního šampionátu z roku 1930.

Vůbec poprvé v historii se tak největší fotbalová akce bude konat v šesti zemích a na třech kontinentech, podruhé tomu také bude ve velkém počtu 48 soutěžících reprezentacích.

Mistrovství Evropy 2032 - Itálie a Turecko

Termín: bude upřesněn

19. ročník Mistrovství Evropy byl v říjnu roku 2023 přidělen Itálii a Turecku, a to navzdory porušení pravidla, že šampionát mohou organizovat společně pouze dvě sousedící země. Pro Itálii půjde po letech 1968 a 1980 o třetí pořadatelství ME, nutno připomenout že v roce 2021 byl Řím také součástí netradiční organizace 12 měst Evropy, která se ujala tehdejšího turnaje.

Turecko oproti tomu EURO ještě nikdy nepořádalo, ač se o šampionát ucházelo v letech 2012, 2016 a 2024. Ve hře zůstává celkem dvacítka pořadatelských stadionů, o kterých má být rozhodnuto v říjnu roku 2026. Dopředu je jasné, že pět bude náležet Itálii a pět Turecku.

Reklama

Související témata: