Hlavní obsah

Potvrzeno. Saúdská Arábie chce pořádat fotbalové mistrovství světa společně s Itálií

Džidda/Praha

Příští rok fotbalové mistrovství světa v Kataru, za devět let možná opět v arabském světě, jen pro změnu v Saúdské Arábii. Korunní princ Muhammad bin Salmán se už nechal slyšet, že jeho země se chce o pořadatelství světového šampionátu ucházet. Nejde ovšem jen o vyslovené přání - Saúdové mají připraveny tři varianty pro podání kandidatury. Jednou z nich je společný projekt s Itálií, čerstvým mistrem Evropy. A na Apeninském poloostrově se touto možností vážně zabývají.

Foto: Michael Regan, Reuters

Italové s trofejí pro mistry Evropy. Teď bude nejspíš ucházet o požadatelství mistrovství světa.

Článek

Původně měla Saúdská Arábie představu, že uspořádá fotbalové mistrovství světa sama. A nijak ji přitom neodrazovalo, že půjde o gigantickou akci, neboť od roku 2026 už bude na závěrečném turnaji startovat 48 reprezentačních celků.

Finance už teprve roli nehrály. Podle organizace pro lidská práva Grand Liberty utratila Saúdská Arábie v posledních letech už 1,5 miliardy dolarů pro zviditelnění ve sportovním světě. Před půldruhým rokem uspořádala odvetný zápas o titul mistra světa v těžké váze, k němuž v Rijádu nastoupili Anthony Joshua a Andy Ruiz Jr., v zemi proběhlo několik golfových turnajů European Tour se špičkovým obsazením, v prosinci bude mít v Džiddě premiéru závod F1.

Záhy ovšem Saúdové usoudili, že větší šanci na úspěch jim dává společná kandidatura s jinými zeměmi. Proto bylo první variantou podání přihlášky s Egyptem a Marokem, které se marně ucházelo o pořadatelství MS 2026. Proti severoamerické kandidatuře USA, Kanady a Mexika neuspělo.

Projekt Saúdské Arábie, Egypta a Maroka se jevil o to zajímavější, že by se při něm spojily fotbalové konfederace Asie a Afriky, což by dávalo kandidatuře větší šanci na úspěch.

Nyní však přišel korunní princ Muhammad bin Salmán s novým nápadem. Raději než s Egyptem a Marokem by se spojil s Itálií, i když obě země dělí přes 3600 kilometrů. V případě spojenectví se zmiňovanými zeměmi vyvolává totiž značnou skepsi neprosto nevyhovující infrastruktura v Egyptě a Maroku, která by si vyžadovala obrovské investice.

Korunní princ Muhammad bin Salmán.

„Evropský partner by byl nejlepší volbou, jako konkurovat společné nabídce Anglie a Irska," prohlásil korunní princ, který měl v uplynulých měsících eminentní zájem o převzetí účastníka Premier Legue Newcastlu United. Nabízel 300 milionů liber, ale vedení Premier League transakci nakonec neschválilo. Přitom nabídku na odkoupení většinového podílu nepředkládal korunní princ, ale Fond veřejných investic (PIF) ze Saúdské Arábie, který deklaroval svou nezávislost na státu.

Prince zamítnutí nabídky rozladilo natolik, že varoval britského premiéra Borise Johnsona, že dojde k ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi.

Obchodní a politické vztahy mezi Saúdskou Arábií a Itálií se naopak v posledních letech rozvíjí velice intenzivně, což platí i o fotbalových asociacích obou zemí. V Džiddě a Rijádu se uskutečnily dva roky po sobě zápasy italského Superpoháru, letošní mezi Interem Milán a Juventusem Turín by se měl konat v Saúdské Arábii rovněž.

„Nabídku na společnou kandidaturu jsme ze Saúdské Arábie skutečně obdrželi a v momentálně ji vyhodnocujeme," potvrdil prezident italské fotbalové federace Gabriele Gravina.

Reklama

Související témata:
Princ