Hlavní obsah

V nominaci na Zlatý míč nechybí Messi, Ronaldo nebo pět italských mistrů Evropy

Paříž

V třicetičlenné nominaci na Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa nechybí rekordní šestinásobný vítěz Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Erling Haaland nebo pět italských mistrů Evropy. Držitel prestižního ocenění bude vyhlášen po dvouleté pauze 29. listopadu v Paříží. Loni kvůli pandemii koronaviru Zlatý míč udělen nebyl.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Šestinásobný vítěz Zlatého míče Lionel Messi z PSG.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Argentinec Messi ovládl poslední anketu v roce 2019. Letos v srpnu odešel z Barcelony, v níž do té doby strávil celou kariéru, do Paris Saint-Germain, jelikož si ho katalánský klub nemohl dovolit kvůli finančnímu fair play španělské ligy.

O dva roky starší Ronaldo naposledy získal Zlatý míč před čtyřmi lety.Také hvězdný Portugalec v srpnu změnil působiště, z turínského Juventusu se vrátil do Manchesteru United.

V širší nominaci jsou i Nicolo Barella, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Gianluigi Donnarumma a Jorginho, kteří v létě Italům pomohli po 53 letech k triumfu na evropském šampionátu. Záložník Jorginho se v srpnu stal nejlepším fotbalistou Evropy za sezonu 2020/21 v anketě Evropské fotbalové unie UEFA. Kromě reprezentace uspěl i s Chelsea, s níž v květnu triumfoval v Lize mistrů.

Na slavnostním ceremoniálu v Paříži se bude předávat i Zlatý míč pro nejlepší fotbalistku, Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let a Trofej Lva Jašina pro nejlepšího brankáře.

Tradiční anketu v letech 2010 až 2015 pořádaly FIFA s časopisem France Football. Jejich spolupráce ale skončila a od roku 2016 vítěze vyhlašuje opět pouze francouzský magazín, a to na základě hlasování novinářů z celého světa.

Nejprve byla cena určena pro nejlepšího evropského hráče, později pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě a od roku 2007 byla anketa otevřená pro hráče z celého světa. Jako první ji v roce 1956 vyhrál Angličan Stanley Matthews, o šest let později obdržel Zlatý míč Josef Masopust a v roce 2003 Pavel Nedvěd.

Nominace na Zlatý míč 2021:
César Azpilicueta (Šp./Chelsea)
Nicolo Barella (It./Inter Milán)
Karim Benzema (Fr./Real Madrid)
Leonardo Bonucci (It./Juventus Turín)
Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City)
Giorgio Chiellini (It./Juventus Turín)
Cristiano Ronaldo (Portug./Manchester United)
Rúben Dias (Portug./Manchester City)
Gianluigi Donnarumma (It./PSG)
Bruno Fernandes (Portug./Manchester United)
Phil Foden (Angl./Manchester City)
Erling Haaland (Nor./Dortmund)
Jorginho (It./Chelsea)
Harry Kane (Angl./Tottenham)
N'Golo Kante (Fr./Chelsea)
Simon Kjaer (Dán./AC Milán)
Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov)
Romelu Lukaku (Belg./Chelsea)
Rijád Mahriz (Alž./Manchester City)
Lautaro Martínez (Arg./Inter Milán)
Kylian Mbappé (Fr./PSG)
Lionel Messi (Arg./PSG)
Luka Modrič (Chorv./Real Madrid)
Gerard Moreno (Šp./Villarreal)
Mason Mount (Angl./Chelsea)
Neymar (Braz./PSG)
Pedri (Šp./Barcelona)
Muhammad Salah (Eg./Liverpool)
Raheem Sterling (Angl./Manchester City)
Luis Suárez (Urug./Atlético Madrid)

Reklama