Hlavní obsah

Kauza Berbr rok poté: Detektivové ve vyšetřování pokračují, konec nelze předjímat

Praha

Šok to byl pro všechny. Pro český fotbal, veřejnost, největší ovšem pro Náčelníka, Taťku či třeba Ramona, jak oslovovala suita věrných místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Přesně před rokem 16. října 2020 v ranních hodinách detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu provedli razii v sídle asociace na pražském Strahově, aby posléze zasahovali i na dalších místech po celé republice. Zadrželi nejen šedou eminenci a de facto nejmocnějšího muže českého fotbalu Romana Berbra, ale i dalších 19 osob, které obvinili z korupce, podplácení, přijetí úplatku.

Propuštění Romana BerbraVideo: Sport.cz/ ČTK

 
Článek

„Někteří z obviněných se měli těchto trestných činů dopustit ve prospěch organizované zločinecké skupiny," potvrdila tehdy v první reakci na zásah policistů pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Dva dny na to uvalil Obvodní soud pro Prahu 6 na Romana Berbra vazbu, i když šestašedesátiletý místopředseda FAČR prostřednictvím svého právního zástupce Filipa Seiferta veškerá obvinění odmítl. Sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý ligový fotbalista Michal Káník rovněž, nicméně i oni putovali za katr.

Zatímco Káník byl propuštěn na svobodu na kauci a Rogoz s Grimmem opustili pankráckou vazební věznici rovněž před vypršením tříměsíční vazby, Roman Berbr v ní zůstal až do 13. ledna letošního roku.

Šestnáct dalších osob zapletených do případu původně spojovaného jen s manipulací výsledků soutěžních zápasů ve druhé lize a v nižších soutěžích a nasazováním rozhodčích na jednotlivá utkání detektivové ještě v průběhu pátku a soboty propustili nebo je vyslýchali na svobodě.

Od té doby už rok rozplétají kauzu, která otřásla od základů celým českým fotbalem a přivodila destrukci říše, kterou Roman Berbr po léta umně budoval a od zvolení místopředsedou asociace v roce 2003 jí velel.

„Věc je stále ve vyšetřování pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze," potvrdil pro sport.cz a Právo mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Konec vyšetřování zatím nelze předjímat," mluvila v předvečer prvního výročí případu Berbr ve stejném duchu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Berbr po propuštění z pankrácké vazební věznice.

I z těchto strohých odpovědí je patrné, že kauza nejspíš naroste do větších rozměrů, než se z fragmentů vyšetřovacích spisů a policejních odposlechů proniklých v průběhu roku na veřejnost zdálo.

Rozhodně nezůstane pouze u obálek napěchovaných bankovkami předávaných v těsném sousedství strahovského sídla. U proslulých Berbrových, resp. Královcových suchých záchodů, výroků zachycených policejními odposlechy před finále MOL Cupu mezi Libercem a Spartou, dálnice končící za Humpolcem, Asiatů z Moravy, slov vděčnosti pro rozhodčího Ardeleanua.

Nepůjde jen o nelegální sázky na výsledky zápasů, jejich průběžné či konečné skóre, střelce gólů ve prospěch balkánských a asijských sázkařských mafií, což jsou záznamy, které se ve spisech rovněž objevují.

A nezůstane nejspíš ani u defraudovaných financí, přičemž v případě Plzeňského krajského fotbalového svazu se mělo podle detektivů jednat o částku přesahující 800 tisíc korun a v případě dezinfekce fotbalových kabin prováděné firmou bývalého fotbalisty Bohemians a Jablonce Jiřího Tymicha o sumu více než desetinásobnou, byť posléze na účet asociace vrácenou.

A u nakoupeného, zaplaceného, ovšem nedodaného zboží pro úsek fotbalu žen od firmy Alea nejspíš také ne, i když v tomto případě šlo jen o „halíře". Necelé dva miliony korun.

Domovní prohlídka u Romana BerbraVideo: Patrik Biskup, Právo

Na Strahově zůstali po Berbrovi, jenž čtyřiadvacet hodin po uvalení vazby na všechny funkce v českém fotbale rezignoval, aby posléze skončil i v placené funkci člena představenstva STES, jejímž jediným akcionářem je FAČR, další kostlivci, jejichž identitu detektivové prověřují.

I proto o nich nechce nový muž ve vedení českého fotbalu Petr Fousek mluvit, natož je komentovat.

Stačily případy, které pronikly na veřejnost.

Odchod Jana Paulyho mladšího z funkce generálního sekretáře s devíti platy, a tedy milionem korun coby odstupným, což byla úlitba parafovaná Fouskovým předchůdcem v předsednickém křesle Martinem Malíkem. Ten ve funkcí prvního muže českého fotbalu skončil na nymburské valné hromadě 3. června, jako generální ředitel STES však bude končit až 31. října.

Setrvání Berbrovy partnerky a bývalé členky výkonného výboru FAČR Dagmar Damkové v komisi rozhodčích UEFA, což je balvan, který neodvalí ani Fousek se svými dobrými vazbami na UEFA, ani nové fotbalové vedení.

„Její členství je výlučně v kompetenci UEFA. My mohli pouze požádat, aby paní Damková nebyla zahrnována do kvóty českého zastoupení v UEFA," potvrdil předseda fotbalové asociace, že ve FAČR nemá Dagmar Damková žádnou funkci a vedení českého fotbalu o ní tudíž nemůže rozhodovat.

O své cestě a směrování rozhodl český fotbal na zmiňované valné hromadě 3. června, kdy dal novému vedení poměrně silný mandát, aby začal s očistou, obrodou a tuzemskou fotbalovou „perestrojkou".

V komise rozhodčích už proběhla, mezi sudími do jisté míry také, ve Fouskově sekretariátu rovněž, další kroky předseda avizuje...

Teď už nejspíš moudřejší i v tom, co se objevuje ve vyšetřovacích spisech policie. Fotbalová asociace ČR totiž nakonec přece jen získala v rámci trestního řízení status poškozené osoby, o což se Fouskovi předchůdci Malík, Pauly mladší a spol. pokoušeli po dlouhé měsíce marně.

FAČR tak nyní může vznášet nároky na náhradu vzniklých škod, její zmocněnci pak získali i přístup k vyšetřovacím spisům.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Berbr a Dagmar Damková.

Mohli tudíž zjistit, o co všechno „Cause Berbr" jde, o co se hraje a při soudním přelíčení hrát bude.

Podle důvěryhodného zdroje Práva obeznámeného s případem by policie mohla kauzu uzavřít ještě do konce roku, seznámit obviněné se závěry svého vyšetřování a se spisem, a nejspíše podat i návrh na podání obžaloby.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 65. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 61. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 1 Sparta - Ostrava 4 : 1 67. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice