Hlavní obsah

Evropské fotbalové ligy se postavily proti pořádání MS každé dva roky

Milán

Zástupci významných evropských fotbalových lig (European Leagues) odmítli na valné hromadě v Miláně návrh FIFA na pořádání mistrovství světa každé dva roky. Podle asociace by nový koncept poškodil sportovní i ekonomickou sílu domácích ligových soutěží. Setkání se zúčastnili také představitelé české Ligové fotbalové asociace.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Útočník Bayernu Mnichov Leroy Sané se probíjí obranou Frankfurtu. Ilustrační foto.

Článek

"Návrhy FIFA vedou mimo jiné k posunu klubového kalendáře ve prospěch mezinárodního a k výraznému přesunu sportovní a ekonomické hodnoty z domácích soutěží na ty mezinárodní. Návrhy FIFA poškozují domácí ligy, kluby, hráče a fanoušky, tudíž nemohou být přijaty," uvedli zástupci asociace European Leagues na svém webu.

FIFA o záměru pořádat šampionát častěji informovala začátkem září. Návrh podpořily africká konfederace CAF a asijská AFC, důrazně proti jsou naopak také UEFA, jihoamerická konfederace CONMEBOL, fanouškovské skupiny i hráčská asociace FIFPRO. Naposledy se postavil proti i Mezinárodní olympijský výbor, podle nějž by pořádání fotbalového MS poškodilo rozmanitost a rozvoj ostatních sportů.

European Leagues sdružuje evropské soutěže včetně těch nejlepších jako jsou bundesliga, Premier League či La Liga. LFA je součástí organizace od roku 2018.

Reklama