Hlavní obsah

Viktor své primáty zlehčoval, Čech naopak prohlásil: Fotbal sáhl do brány pro vítěze Ligy mistrů

Praha

Teď už nemá konkurenci. Český reprezentační gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech vyhrál i letošní ročník ankety T-mobile fotbalista roku, takže má na kontě už šest primátů. Přepsal tak historii, neboť dosud nejúspěšnější Ivo Viktor zvítězil v anketě pořádané pravidelně do roku 1965 "jen" pětkrát. „Právě proto pro mě tato pocta tolik znamená,“ svěřoval se Petr Čech poté, co na pódiu pražského Žofína putovním královskou korunu převzal. Tentokrát s přelomeným malíčkem, což je unikát, který anketa nepamatuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivo Viktor (vlevo) a Petr Čech během vyhlášení výsledků ankety Fotbalista roku 2012 na pražském Žofíně.

Článek

Není už to pro vás až příliš fádní vyhrávat rok co rok?

Pro mě je důležitá každá trofej, kterou získám. A stát se Fotbalistou roku, to je obrovské ocenění.

Zvláště, když jste letos přepsal historii této ankety a překonal i Ivo Viktora, jenž si tuto poctu vysloužil „jen" pětkrát.

Právě fakt, že jsem ji vyhrát už tolikrát, jako nikdo jiný přede mnou, znamená hodně. Vždyť Ivo Viktor je legendou československé kopané, Pavel Nedvěd vyhrál třeba Zlatý míč France Footballu, ale doma se stal nejlepším fotbalistou jen čtyřikrát.

Šest triumfů, to je skutečně ojedinělý primát. Kolik vítězství v anketě máte ještě naplánováno?

Bude záležet na tom, jak se mně bude dařit a jak bude v kariéře pokračovat. A také na tom, jak ocení mé výkony hlasující.

Viktor svého času primáty zlehčoval a tvrdil, že když prožívá československý fotbal špatný rok a nemá koho zvolit, sáhne prostě po brankáři. Dovedl byste svůj letošní primát glosovat podobně?

Letos sáhl fotbal do brány pro vítěze Ligy mistrů, to je má glosa.

Ale asi uznáte, že ve světě není zrovna obvyklé, aby podobné ankety vyhrávali gólmani...

To tedy skutečně není častý jev. Věřím ale, že se časem všechno otočí. I pro fotbal by bylo dobré, kdyby všichni hráči šlapali a dávali góly, kdyby adeptů na vítězství bylo přinejmenším třeba patnáct a hlasující nevěděli, koho vybrat.

Jenže momentálně jste na scéně vy a daleko široko nikdo jiný. Ostatně, bodový rozdíl, jímž jste vyhrál, to dokazuje. Čím si takovou suverenitu vysvětlujete?

Dříve hrálo ve špičkových evropských klubech daleko víc našich hráčů... Poborský v Manchesteru United, Benfice Lisabon či římském Laziu, Šmicer v Liverpoolu, Berger rovněž, Nedvěd v Juventusu, byl tady Jankulovski, Ujfaluši, Grygera. Teď jsem zůstal vlastně jen já v Chelsea, Tomáš Rosický v Arsenalu, Hübschman v Děnocku a Plašil v Bordeaux.

Doma jste zase fotbalovým králem, ale co třeba v Anglii? Ví se na ostrovech vůbec o tom, že jste byl vyhlášen znovu nejlepším fotbalistou České republiky?

Ale pochopitelně. V Anglii jsou podobné ankety sledované a vážené, takže i tam se informace o mém vítězství ve Fotbalistovi roku či tuzemském Zlaté míči objeví.

Během večera jste stačil převrat trofej a ještě koncertovat za bicími. To vám zlomený malíček nevadil?

Nemohl jsem nabourat program večera, který byl už nachystaný. Navíc pro mé bubnování je důležitá pravá ruka, kterou mám v pořádku. Tou levou si vlastně jen pomáhám.

Věčný Zlatý slavík Karel Gott si posteskl, že na každé vyhlašování ankety si musí chystat novou řeč. Připravoval jste si také nějaký proslov?

Jen poděkování.Všechno ostatní jsem ponechal na moderátorech.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články