Hlavní obsah

Přijde Katar o MS 2022? Hlasování se může opakovat, připouští šéf FIFA Blatter

Curych / Dauhá

Katařané by mohli přijít o pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2022. Naznačil to prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter. Pokud by Katar podlehl sílícímu nátlaku a chtěl pořádat světový šampionát v zimních měsících, nejspíš by tvrdě narazil. Podle Blattera by asijský emirát potřeboval dodatečné povolení, proti kterému by se okamžitě ohradili ostatní neúspěšní kandidáti, a celá volba by se nakonec mohla zopakovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter poprvé připustil, že by Katar mohl o MS v roce 2022 přijít.

Článek

Mnozí fotbaloví činovníci, fanoušci, ale také hráči a trenéři považují přidělení MS Kataru za nepromyšlené, často se spekuluje také o tom, že funkcionáři FIFA přijali za svou volbu úplatek. V letních měsících se v Kataru šplhá ručička teploměru až k padesáti stupňům Celsia, což může mít škodlivý vliv na zdraví sportovců a v takové výhni se bude těžko fandit i fanouškům.

Jedním z hlavních kritiků je šéf Evropské fotbalové unie Michel Platini, někdejší úspěšný aktivní hráč. „V padesáti stupních prostě nemůžeme hrát fotbal!" tvrdí rezolutně francouzský funkcionář. A tlaky na přesunutí šampionátu v roce 2022 do zimních měsíců, kdy je v Kataru poněkud příznivější klima, sílí také z dalších částí světa.

Jenže pokud se asijský emirát skutečně rozhodne změnit termín konání MS, musí o to oficiálně požádat FIFA. A to by mohla být voda na mlýn ostatních neúspěšným uchazečům - Spojeným státům americkým, Japonsku, Austrálii a také Jižní Koreji.

„Dosud Katar o změnu termínu nepožádal. Vědí, že by v takovém případě riskovali ztrátu šampionátu - ostatní neúspěšní uchazeči by proti tomu protestovali a celé hlasování by se mohlo znovu opakovat," připustil Blatter.

Nadcházející mistrovství světa v roce 2014 se koná v Brazílii, o čtyři roky později hostí turnaj Rusko.

Reklama

Související témata: