Hlavní obsah

Jakubec se při slovech expertů o moderních trendech jen usmívá: Útočit jako falešné křídlo? To už vyžadoval Pospíchal na nás

Praha

Jen se pousměje, když slyší různé experty mluvit o moderních fotbalových trendech. Třeba o úkolech, jež jsou v dnešním fotbale kladeny na krajní obránce, kteří se mění ve falešná křídla, musí se zapojovat do útočení a podporovat ofenzívu. „Ale to už na nás vyžadoval trenér Pospíchal v Bohemce před třiceti lety. A dávno před námi totéž hrávali Pivarník či třeba Dobiáš,“ připomíná někdejší skvělý obránce pražských klokanů a československé reprezentace František Jakubec, aniž by snad z jeho slov dýchal sebemenší náznak nostalgie.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

František Jakubec (vpravo) brání v zápase internacionálů někdejšího trnavského kanonýra Jozefa Adamce.

Článek

Jezdil po čáře jako motorová myš, bránil, podnikal výpady do soupeřových obran, nahrával, centroval. Prostě prototyp moderního krajního obránce, jak se dnes s oblibou říká. Ale že by předběhl dobu, tomu se šestapadesátiletý internacionál František Jakubec pouze usmívá.

Už Dobiaš s Pivarníkem takto hrávali

„Hráli jsme to my, stejně jako před námi Karol Dobiaš či třeba Jáno Pivarník v Trnavě, resp. bratislavském Slovanu nebo nároďáku. Trenéři to na nás vyžadovali, my sami poznávali, že je to možnost, jak mít nad soupeři navrch. Doma i v pohárové Evropě," připomíná Jakubec, který v nejslavnější éře klokanů odehrál v zelenobílém dresu 289 ligových zápasů a byl pochopitelně u toho, když se v roce 1983 slavil u Botiče mistrovský titul či třeba když tažení Bohemians pohárovou Evropou skončilo až v semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

„Pochopitelně že se hra obrany za uplynulá tři desetiletí změnila, což je dáno hlavně změnou herního systému. Nehraje se na libera, jako v naší éře, beci operují v jedné lajně, i prostoru je na hřišti pochopitelně daleko méně, neboť ve středové řadě dnes operuje pět hráčů. Ani to ale není zase až takové nóvum, protože třeba švédské reprezentace před třemi desetiletími s podobným pojetím defenzívy přišla," vybavuje si Jakubec zápasy, jež odehrál v dresu národního týmu proti Seveřanům pod trenérskou taktovkou Františka Havránka či předtím Jozefa Vengloše.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy, jejímž prvním členem se stal gólman Martin Vaniak, bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Právě ti dva ho pravidelně vybírali a nominovali do reprezentačního týmu, neboť Jakubec pro ně představoval krajního obránce, který je schopen plnit nejen defenzivní úkoly, ale přidávat i nadstavbu. Rychlé úniky a výpady podél postranní čáry, přečíslování soupeřovy obrany, přihrávky a centry do šestnáctky protivníka. I proto odehrál Jakubec v reprezentačních barvách pětadvacet zápasů.

Monitorování fotbalistů je úplně jinde

„Jasně že připravenost dnešních fotbalistů je úplně jiná, než za naší éry. My s kondicí neměli nejmenší problém, protože třeba zmiňovaný Pospíchal nás až neskutečně dřel. Výborná fyzická připravenost pro něho představovala základ, protože jedině tak jsme mohli mít nad soupeři navrch a mohli naplňovat představy a úkoly, s nimiž přicházel. Třeba právě na krajní obránce, od nichž chtěl, aby plnili roli falešných křídel," vrací se Jakubec o tři desetiletí zpátky.

„Rozdíl byl ovšem v tom, že v naší době jsme kondici vyloženě dřeli. Všichni bez rozdílu jsme v jednom kuse jen a jen běhali. Dvakrát do roka nás vzali na lékařskou prohlídku, zda máme v pořádku srdce, ale tím veškeré monitorování končilo. V dnešním fotbale sledují hráče celé štáby odborníků, věnují se jim experti na fyzickou kondici, stejně jako na techniku či třeba psychickou odolnost, monitoruje se pomalu každý dotek s míčem, přihrávka, centr, střela. A pracuje se na tom, aby se hráči zlepšovali," připomíná internacionál Jakubec, který se věnuje výchově stovky malých talentů v pražském Podolí, kde navíc trénuje i tamní rezervu. „Práce s dětmi mě strašně baví. Mám mezi nimi caparty už od mateřské školky a musím říct, že v každém ročníku se alespoň jeden mimořádně talentovaný kluk najde."

Jakubec: Mým favoritem je Grygera

Fotbal samozřejmě pozorně sleduje a o svých pokračovatelích má náramný přehled. „Za současných krajních obránců účinkujících na naší ligové scéně se mi nejvíc líbí oba Plzeňáci - František Rajtoral a David Limberský.  Oba totiž splňují požadavky, které jsou na krajní beky kladené, což je ale samo sebou dáno i pojetím a hrou celé plzeňské Viktorky. A před nimi to byl v době libereckého angažmá Gebre Selassie," upozorňuje Jakubec na hráče, kteří ve výběru pro jedenáctku dvacetiletí také figurují.

Ve volbě svého muže do ideální jedenáctky Gambrinus ligy však má naprosto jasno. „Nejlepším pravým krajním bekem, který po našich trávnících  v uplynulých dvaceti let běhal, byl podle mého Zdeněk Grygera. Měl všechno - výtečnou defenzivu, tah na bránu, rychlost, přihrávku, stejně jako přehled a střelbu," nabízí František Jakubec do ideální sestavy svého favorita, který po štacích ve Zlíně, Drnovicích a Spartě prožil nejlepší fotbalová léta v Ajaxu Amsterodam a Juventusu Turín.

Reklama