Hlavní obsah

Ruské fotbalové kluby budou platit daň za zahraniční kouče

Moskva

Ruský fotbalový svaz zavedl daň pro kluby, které angažují zahraniční trenéry. Prvoligový tým bude muset od 1. června za kouče, jenž není ruským občanem, zaplatit jednorázový poplatek pět milionů rublů (3,15 miliónu korun). Druholigové kluby polovinu.

Foto: Jan Tauber

Poplatek by se týkal i bohaté Machačkaly, která má ve svých službách Nizozemce Guuse Hiddinka.

Článek

Šéf Ruské fotbalové unie (RFU) Nikolaj Tolstych uvedl, že pravidlo se bude vztahovat i na trenéry, kteří budou mít dvojí občanství. Peníze mají jít na rozvoj mládežnického fotbalu v Rusku.

Zavedení daně vyšlo z hlavy šéfa ruské trenérské unie Michaila Gerškoviče. "Má pocit, že musíme podporovat naše vlastní lidi," uvedl Tolstych.

V současné době by se poplatek týkal devíti z šestnácti prvoligových klubů. Zahraničního kouče mají na příklad mistrovský Petrohrad (Itala Luciana Spallettiho), bohatá Machačkala (Nizozemce Guuse Hiddinka) či moskevské kluby Dynamo (Rumuna Dana Petreska) a Lokomotiv (Chorvata Slavena Biliče). Paradoxně cizince má na lavičce také ruská reprezentace, kterou vede Ital Fabio Capello.

"Normální komunisti"

Rozhodnutí svazu okamžitě zkritizoval šéf Krasnodaru Sergej Galickij, jehož tým trénuje Srb Slavoljub Muslin. "Normální komunisti," řekl miliardář na adresu vedení svazu. "Mají pocit, že ruské kluby vydělávají hodně peněz, takže přemýšlejí, jak by nás okradli. Můžete tomu říkat 'Gerškovičův plat', náš klub mu ale nic platit nebude," dodal Galickij.

Reklama

Související témata: