Hlavní obsah

Vlastník stadiónu v Edenu zvažuje zvýšit kapacitu až o 10 tisíc míst

Praha

Vlastník fotbalového stadiónu v pražském Edenu uvažuje o zvýšení jeho kapacity. Podle deníku Insider zadal firmě Hochtief, která stadión v roce 2008 postavila, studii na jeho možné rozšíření. Přitom zatím stále ještě není vyřešena otázka splácení dluhopisů, z nichž byla výstavba financována.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stadión v Edenu fotbalisté Slavie už dlouho nevyprodali.

Článek

Po původním majiteli stadiónu, jímž byla firma E Side Property, zůstaly dluhy v odhadované výši tři čtvrtě miliardy korun. Loni firmu koupil kladenský advokát Václav Slavíček a letos v červenci z ní stadión vyčlenil do své nově založené firmy Vinet. Přitom slíbil, že věřitelé, mezi nimiž jsou městské části Praha 6 a Praha 10, Česká spořitelna a také Hochtief, nebudou poškozeni.

Mediální agentura Concept One, která vlastníka stadiónu zastupuje, uvedla, že zadaná studie by měla odpovědět na otázku, jestli je zvýšení kapacity proveditelné a s jakými náklady. Ve hře jsou prý různé varianty, uvažuje se o pěti až deseti tisících nových míst.

Největší v Česku?

Současná kapacita stadiónu je 21 tisíc sedaček a po rozšíření by byl stadión největším v Česku. S kandidaturou na spolupořadatelství ME v roce 2020, pro niž je požadován stadión s 30 tisíci míst, prý však úvahy současného majitele nijak nesouvisejí.

Při fotbale byl za pět let stadión vyprodán jen výjimečně. Slavia ho dokázala zaplnit jen při otvíracím zápase s Jabloncem, v následující sezóně pak při Poháru UEFA s Aston Villou a při derby se Spartou. Ani reprezentanti Eden nevyprodali a jediný zápas, kdy by se opravdu vyplatila vyšší kapacita, byl srpnový Superpohár mezi Bayernem a Chelsea. Majitel však stadión propůjčuje i na rockové koncerty. Například na Metallicu přišlo dvakrát přes 30 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Fiorentina - Plzeň 2 : 0 118. min Živě
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 13. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články