Hlavní obsah

Podezřelým v sázkařské aféře hrozí tresty za neoprávněné starty

Praha

Šesti fotbalistům, které policie obvinila v souvislosti se sázkařskou aférou, hrozí ještě další tresty za nastoupení v soutěžních zápasech, přestože jim disciplinární komise před necelými dvěma týdny oficiálně zastavila činnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jablonský z Teplic se raduje z gólu.

Článek

Disciplinárka může v krajním případě udělit až patnáctiletý distanc. Serveru aktualne.cz to řekl předseda komise Richard Baček. Podle něj se kluby, které podezřelé fotbalisty po verdiktu disciplinárky pustily do hry, vystavují hrozbě kontumace.

Jednotliví hráči se brání tím, že jim žádné oficiální vyrozumění od komise zatím nedošlo, a stejně argumentují i kluby. Podle Bačka si fotbalisté obsílku nevyzvedávají schválně. "Bezpečnější doručení už by mohlo proběhnout jen při použití osobního kurýra. Zásilky na adresy jednotlivých fotbalistů zcela jistě odešly, lze se tedy domnívat, že si je nepřevzali," uvedl Baček.

Kluby může potkat kontumace

Naznačil také, že se hráči, kteří o uplynulém víkendu zasáhli do utkání, vystavují hrozbě dalšího trestu za neoprávněný start. Kluby může potkat kontumace utkání, pokud disciplinárka označí start podezřelých hráčů v daných zápasech za neoprávněný. Komise podle Bačka všechny kluby o zastavení činnosti jejich hráčů také informovala.

"Všechny kluby, kterých se to týkalo, byly ovšem neoficiálním způsobem informovány také. Pokud ovšem víc věří svému hráči, který jim řekne, že mu nic nepřišlo...," uvedl Baček. "Nechci nic předjímat, počkáme si, až nám dojdou zpátky všechny dodejky. Pak věc vyhodnotíme. Můžeme přihlédnout k okolnostem jednotlivých případů, třeba mohl někdo být v dané době na zahraniční dovolené, a proto si dopis nemohl vyzvednout," dodal Baček.

Disciplinární komise zastavila ve čtvrtek 3. října činnost jedenácti hráčům: Davidu Jablonskému, Janu Halamovi, Ondřeji Bírovi, Vítězslavu Brožíkovi, Janu Hanzalovi, Jaroslavu Chalupovi, Danielu Kaplanovi, Karlu Kodešovi, Lukáši Křečkovi, Michalu Macháčkovi a Davidu Placákovi.

Policie prý obvinila i Jana Leligdona, ten však není členem FAČR a nemůže být tedy k disciplinárce předvolán. Další den komise hráče obeslala se svým rozhodnutím, ale to vstupuje v platnost až při převzetí obsílky. To je nyní předmětem sváru.

O uplynulém víkendu odehráli soutěžní zápasy Halama v dresu druholigových Bohemians Praha, Bíro, Macháček a Kodeš nastoupili za Litvínov, Brožík v Lovosicích a Chalupa za Roudnici.

Disciplinárka bude případ posuzovat podle řádu, který platil do 30. června letošního roku. Pokud uzná hráče vinným, hrozil by mu v krajním případě až patnáctiletý zákaz činnosti. "Starý" řád bude komise aplikovat především proto, že v době jeho platnosti k ovlivňování zápasů kvůli sázkám údajně došlo.

Současný řád umožňuje udělit dvouletý až pětiletý distanc. Výkonný výbor FAČR ale může hráče zbavit členství v asociaci, což se může rovnat doživotnímu zákazu.

Reklama

Související témata: