Hlavní obsah

Bez překvapení. Zlatý míč získá Ribéry, Ronaldo, nebo Messi

Mezinárodní fotbalová federace FIFA oznámila zúženou nominaci na zisk Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa. Podle předpokladů ji získá jeden z trojice Franck Ribéry, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi. Loňský vítěz a čtyřnásobný držitel ocenění Messi sice ani tentokrát bez šanci, za favority jsou ale považování střelec Realu Madrid Ronaldo a vítěz Ligy mistrů Ribéry.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Portugalec Cristiano Ronaldo slaví gól proti Švédsku.

Článek
Fotogalerie

Hlasování vybraných novinářů a reprezentačních kapitánů a trenérů dopadlo podle papírových předpokladů. Francouz Ribéry z Bayernu Mnichov, argentinský obhájce trofeje Messi z Barcelony a Portugalec Ronaldo z Realu Madrid byli od začátku považováni za jasné favority.

Záložník Ribéry byl tahounem mnichovského týmu, jenž v minulé sezóně získal ceněné treble, tedy titul v bundeslize, vítězství v národním poháru a triumf v Lize mistrů. Za své výkony už letos získal cenu pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Messi vyhrál anketu v předchozích čtyřech letech, nicméně kvůli několika zdravotním pauzám a občasným méně hvězdným výkonům je letos považován za mírného outsidera.

V nominaci na trenéra roku i Ferguson a Heynckes

Ronaldovi mohlo nahrát prodloužení hlasování o čtrnáct dnů do konce listopadu kvůli předchozí malé odezvě. Do té doby nerozhodnuté hlasující tak mohlo ovlivnit jeho galapředstavení v baráži o postup na mistrovství světa do Brazílie, kam pomohl Portugalsku čtyřmi góly v dvojutkání proti Švédsku.

Finalistkami ženské části ankety jsou Američanka Abby Wambachová, pětinásobná vítězka Marta z Brazílie a Němka Nadine Angererová. V trojici, z níž vzejde trenér roku, jsou dva "důchodci" - ikona Manchesteru United Alex Ferguson a bývalý kouč úspěšného Bayernu Jupp Heynckes. Aktivní kouče zastupuje šéf lavičky Borussie Dortmund Jürgen Klopp.

V anketě fanoušků pojmenované po Ferenci Puskásovi o nejkrásnější gól zvítězí Švéd Zlatan Ibrahimovic se svým dalekonosným volejem proti Anglii, Srb Nemanja Matič nebo Brazilec Neymar.

Kdo získá Zlatý míč 2013?
Franck Ribéry
26 %
Cristiano Ronaldo
63,3 %
Lionel Messi
10,7 %
Celkem hlasovalo 3722 čtenářů.

Reklama