Hlavní obsah

VIDEO: Takhle Pelta v upnutém dresu chytal při penaltové show proti poctivým klukům z Rakovnicka

Praha

Moc se nevyznamenal. Z osmi penalt totiž zlikvidoval jen jedinou. „Oni ale kluci dávali moc velké rány,“ přiznával šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, když rozstřel v nafukovací hale strahovského tréninkového centra skončil a čtyři kluci z Rakovnicka nad ním měli jasně navrch. „Čekal jsem tedy, že toho pochytá jako bývalý gólman víc,“ utrousil Lukáš Piontek z SK Lány, který přijel s třemi dalšími parťáky, aby pro svůj klub vystřílel balónovou odměnu.

Pelta chytá penaltyVideo: Sport.cz

 
Článek

Na samém začátku byl počin hodný ceny fair play. Čtyři mladí fotbalisté našli loni v září u hřiště SK Lány obálku s pětačtyřiceti tisíci, které tam ztratil předseda ženského fotbalového klubu FK Rakovník Zdeněk Učík. Karel Pelc (17 let, SK Lány), Štefan Jungmann (17 let, Baník Stochov), Lukáš Piontek (21 let, SK Lány) a Miroslav Rybák (21 let, SK Kačice) neváhali ani chvíli a obálku s finančním obnosem majiteli vrátili.

Jejich gesto nezůstalo v utajení, takže šéf českého fotbalu Miroslav Pelta je pozval do Prahy, aby jim poděkoval a zároveň je vyzval k exhibiční penaltové show. Kolik balónů mu ze značky pokutového kopu za záda pošlou, tolik míčů značky Puma si ze Strahova odvezou.

"Jsem rád, že zrovna kluci z fotbalu ukázali ostatním lidem, že disciplína a morálka jsou někdy víc než peníze," kvitoval počin mladých hráčů šéf českého fotbalu Miroslav Pelta.

Dres mu byl poněkud těsnější

„Pravdou ale je, že jsem nestál v bráně pomalu rok. Jen při různých politických akcích nebo zápasech Amfory se ještě do oblečení a výstroje nasoukám.  Ale tak maximálně dvakrát, třikrát do roka.  Však mi také byl dres těsnější, i když jsem začal hubnout," přiznával, když se vydával v tréninkovém centru Sparty mezi tyče.

„Ale okamžitě se cítím lépe, protože v bráně zapomenu na každodenní starosti a mám čistou hlavu," liboval si.

Po penaltové exekuci však někdejším jabloneckému brankáři tak veselo nebylo. Osm střel na něho šlo, sedm jich skončilo za jeho zády. „Kluci dávali velké rány," naoko protestoval, ale sedm míčů značky Puma jim předával mile rád. „Uvidím, jak se budu cítit zítra. Když bude tělo bolet, vezmu si prostě brufen," nedělal si Pelta hlavu, co na pády v bráně řekne jeho tělo.

„Určitě zážitek střílet góly předsedovi, i když jsme od něho čekali víc," přiznával Štefan Jungmann. „Většina lidí se o tom, že jsme vrátili peníze, dozvěděla až teď z novin. Dospělí nás za to chválí, mladí kluci zase říkají, že jsme blbci, že oni by si ty peníze nechali," prozradil Karel Pelc

Na Strahově absolvoval se svými parťáky nejen penaltovou show, ale i setkání s reprezentačním trenérem Pavlem Vrbou, který se mezi přihlížejícími rovněž objevil. „Byl jsem z toho celý rozklepaný," doznal sedmnáctiletý Pelc.

Reklama