Hlavní obsah

Slavný Deco byl zproštěn obvinění z dopingu, s fotbalem už ale skončil

Lausanne

Portugalský fotbalista Deco byl mezinárodní sportovní arbitráží CAS zproštěn obvinění z dopingu. Důvodem jsou loňské chyby laboratoře v Riu de Janeiro, která následně přišla o akreditaci Světové antidopingové agentury WADA. Po dohodě Mezinárodní fotbalové federace FIFA a brazilského svazu bude anulován jeho roční trest z loňského září. Šestatřicetiletý hráč však už vloni ukončil kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá fotbalová hvězda Deco

Článek

Brazilský rodák měl podle laboratoře v Riu pozitivní test začátkem roku 2013, kdy hrál za Fluminense. V jeho vzorku prý byly stopy zakázaných diuretik, která maskují užití steroidů, a látky tamoxifen, jež pomáhá tělu vyrovnat se s vedlejšími účinky užívání anabolik. Obvinění z dopingu se ale zhroutilo poté, co byly provedeny kontrolní testy v laboratoři v Lausanne.

WADA laboratoři v Riu de Janeiro odebrala kvůli nesrovnalostem akreditaci. Vzorky z nadcházejícího mistrovství světa tak bude muset FIFA posílat letecky k testování do Lausanne. Jisté zatím není ani to, zda laboratoř získá zpět osvědčení pro olympijské hry, které bude Rio hostit v roce 2016.

Reklama