Hlavní obsah

Katar si MS zaslouží, ale radši v zimě, říká Hašek před misí v arabské výhni

Praha

Po dvou letech se zase vrací na lavičku. Bývalý kouč české fotbalové reprezentace a předseda svazu Ivan Hašek bude trénovat Katar Sport Club z metropole Dauhá. Jako asistenta si bere Luďka Klusáčka, který na jaře zachránil Bohemians 1905 v české lize. „Pauza pro mě byla už hodně dlouhá. A v Kataru jsou podmínky na trénování ideální,“ těší se na novou výzvu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Hašek nastupuje k exhibičnímu utkání legend Sparty.

Článek
Fotogalerie

Stojí za to si to počkat, to mu bylo delší dobu jasné. „Chtěl jsem vzít mužstvo, které si připravím. Ne skočit někam, kde jsou problémy a mění se trenér. Proto jsem si počkal, abych mohl s týmem absolvovat celou přípravu. Dostávám šanci v zemi, která u nás sice není tolik sledovaná, ale bude se tam hrát mistrovství světa a fotbal tam jde ohromně nahoru," libuje si Ivan Hašek.

Jeho osvědčený parťák Luděk Klusáček zachránil klokany v lize a Ďolíček opouští s těžkým srdcem. Hašek však neměl strach, že by kolega po úspěšné záchranářské misi zůstal v Praze. Již dříve s ním spolupracoval v Saúdské Arábii a ve Spojených arabských emirátech.

„Luďkovi samozřejmě gratuluju. Poznal jsem ho jako férového a čestného člověka, proto s ním dělám. Když jsme se domluvili, že spolu půjdeme do zahraničí, slíbil, že Bohemku vezme jen do konce sezóny. Naše spolupráce je ideální. Je to moje pravá ruka, můžu se na něj ve všem spolehnout," líčí Hašek.

Pro české hráče je katarské prostředí náročné

Nejeden trenér by si do exotické ciziny rád vzal také nějaké české hráče. V případě Kataru je to ovšem složité. „Stojí tam jen o špičkové hráče, takže tam působí prvotřídní cizinci. Nebudeme brát žádné vysloužilce na závěr kariéry, chceme hráče v produktivním věku a v laufu."

Navíc je Haškovi moc dobře jasné, že pro evropské hráče je velmi těžké se v Kataru adaptovat. „Když jsem se minulý týden vracel domů, bylo 48 stupňů. Pro Středoevropana je strašně náročné, aby se tam přizpůsobil. Musíme tedy spíš hledat hráče, kteří mají s podobným prostředím zkušenosti."

Český kouč tak zblízka pozná podmínky pro fotbal v zemi, která bude v roce 2022 hostit mistrovství světa a o jejímž pořadatelství se teď vedou vášnivé debaty.

„Katar si světový šampionát zaslouží, vždyť arabské země dělají pro celosvětový fotbal hodně. Ale lepší by bylo, aby se turnaj hrál v zimě, jak se o tom uvažuje. To jsou v Kataru podmínky na fotbal ideální," myslí si Hašek.

V hledišti pětačtyřicet, na hřišti pětadvacet

Většinu světové fotbalové veřejnosti děsí představa, že by se v arabské výhni hrál šampionát v létě.

„Vyřešili by to klimatizovanými stadióny. Už je pod širým nebem v provozu jeden, kde jsou sice diváci v pětačtyřiceti stupních, přitom na hřišti je pětadvacet."

Zatímco Katar má čas ještě osm let, mistrovství světa v Brazílii začne již za týden. „Také letos podle mě bude hrát prostředí velkou roli. Proto čekám dominanci týmů z Ameriky, jsou tam adaptované. Přeji si ovšem, aby se prosadil také nějaký evropský tým. Fandit budu hlavně Belgii, která se mi líbí," avizuje Hašek před nástupem na arabskou misi.

Katar SC letos skončil v lize až desátý. Vedení trojnásobného katarského mistra od Haška očekává, že ho vrátí minimálně mezi elitní čtyřku soutěže.

Reklama

Související témata: