Hlavní obsah

Primát, o který Balkánci nestáli. Dali si vůbec nejrychlejší vlastní gól v historii šampionátů

O takový primát Balkánci rozhodně nestáli. Dát si nejrychlejší vlastní gól v celých dějinách mistrovství světa, to není rozhodně pocta, na kterou by mohli být hrdí. Bosenský obránce Kolašinac, jenž byl už po 129 sekundách na Maracaná v brazilském Riu oním nešťastníkem, už tuplem ne. To tak, aby mu snad ještě někdo připomínal, že vešel do fotbalové historie, neboť překonal Paraguayce Carlose Gamarru, jenž na mistrovství světa v Německu před osmi lety střílel do vlastní brány po 166 vteřinách od výkopu duelu s Anglií.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Argentinci Ezequiel Garay a Federico Fernandez jásají, Bosna si hned na úvod dala vlastní gól...

Článek
Fotogalerie

Zatím se na probíhajícím šampionátu trefili do vlastní brány Brazilec Marcelo a de facto i gólman Hondurasu Valladares, jenž za čáru dotlačil Benzemovu střelu, nejmladší aktér nedělního nočního duelu Kolašinec se k nešťastníkům přidal. Nestačil zareagovat na míč, který hlavičkující Rojo jen líznul.

Messi se trefil po osmi letech

Argentině tím samo sebou pomohl. Zvláště, když v prvním vystoupení na šampionátu nehrála dobře. „Bylo to dané i nervozitou, neboť šlo o naše úvodní utkání," přiznával Lionel Messi, na němž nakonec bylo, aby zápas rozhodl.

Hodinu prakticky neviditelný, evidentně strádající neochotou spoluhráčů jakkoli mu pomoci a podpořit ho skóroval, jak jen on to umí. Cupitající drobnými krůčky, vyhýbající se bekům z Bosny, mířící do tyče, od níž se míč odrazil do sítě za záda brankáře Begoviče. Už podruhé v partii na Maracaná.

„Skvělé, že jsem dal rozhodující gól, ještě podstatnější, že znamenal vítězství a tři body," glosoval Messi svou teprve druhou branku, kterou v devátém vystoupení na šampionátové scéně dal.

Tu první vstřelil mimochodem před osmi lety na mistrovství světa v Německu. Shodou okolnosté také Balkáncům, neboť jeho gól uzavíral 16. června v Gelsenkirchenu šestibrankovou demolici tehdejšího Srbska a Černé Hory.

Na playera jeho kvalit branek dost málo. Ostatně, ani proti Bosně a Hercegovině se ke střelbě, natož pak do šancí nedostával tak často, jak je u něho zvykem. Logicky proto gólovou bilanci nevylepšil.

„Opravdu jsme si nevytvářeli moc příležitostí, protože spoluhráči zůstávali příliš vzadu a nedoplňovali ofenzivu, jak bylo třeba. Až druhá půle přinesla jisté zlepšení, protože jsme dokázali víc podržet míč, ale i tak toho bylo dost, co musíme zlepšit," přiznával Messi do televizních kamer, že výkon jeho Argentiny měl k ideálu nebetyčně daleko.

Chtěli vzdorovat a také vzdorovali

Ovšem i proto, že Bosna a Hercegovina kladla favoritovi celého mistrovství až nečekaně tuhý odpor. A nebýt nešťastného vlastního gólu, možná vzdorovala ještě zarputileji.

„Není důvod, abych byl s mužstvem nespokojený. Chtěl jsem na hráčích, aby kladli Argentině co největší odpor a oni mé očekávání splnili. A to přesto, že jsem se obával, že v závěru už nebudou mít dostatek sil. Oni ale naopak vydrželi a donutili protivníka výhru bránit. Jenže když hrajete s takovým favoritem, jako je Argentina, potřebujete i štěstí. My ho ale neměli, protože jsme si dali vlastní gól hned v úvodu. " liboval si nakonec kouč Balkánců Safet Sušič mnohem víc než argentinský kapitán Messi.

A to přesto, že jeho tým v premiérovém vystoupení na šampionátu prohrál a vlastním gólem Kolašinece si připsal si primát, o který nikdo ve výpravě Bosny a Hercegoviny nestál.

„I tak nám dal zápas řadu povzbuzujících zjištění, takže věřím, že v dalších utkáních se lepší výsledky dostaví," mínil trenér Bosny a Hercegoviny Sušič, že chvíle jeho týmu v Brazílii ještě přijdou.

Reklama

Související témata: