Hlavní obsah

Italský kouč ve službách sborné Capello znovu apeloval na ruskou federaci: Snižte počet cizinců

Cuiabá

Tak trochu rozpačité je fotbalové Rusko z úvodní remízy své reprezentace na světovém šampionátu. Pravdou je, že sborná pod taktovkou italského kouče Fabia Capella v jedenáctém zápase po sobě neprohrála, ale v duelu s podceňovanými Korejci se od ní čekalo víc. Výhra a hlavně atraktivnější fotbal. Však také Capello slavící osmašedesáté narozeniny čelil po zápase poznámkám, zda se snad neinspiroval řeckým tažením na EURO 2004.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Italský kouč Rusů Fabio Capello.

Článek
Fotogalerie

Korea prohrávala v závěrečné přípravě pomalu všechno, co se dalo, Ghana ji dokonce vyprovodila na šampionát čtyřgólovým výpraskem, ale v prvním vystoupení v Brazílii přesto uhrála s vysoce favorizovaným Ruskem remízu.

Do jisté míry i proto, že kouč Capello zvolil podle mínění expertů až příliš defenzivní a vyčkávací taktiku a třeba Keržakova a Dzagojeva poslal na trávník v Cuiabě až ve chvíli, kdy jeho tým prohrával.

I proto mu předhazovali, že se inspiroval řeckou reprezentací na ME 2004 v Portugalsku, která bráněním a fotbalovou destrukcí dokráčela až ke zlatu.

„V jejich případě účel světil prostředky. Na velkých turnajích je k dosažení úspěchu povoleno všechno," odrážel ataky Capello. O tom, zda pozmění v dalším střetnutí s Belgií sestavu i taktiku a bude preferovat útočný fotbal, však mluvit nechtěl.

Natož aby Rusům dopředu sliboval, kam až jejich tým dovede. Ani teď v Brazílii, ale hlavně za čtyři roky na mistrovství světa, jež se bude konat právě v Rusku.

„Nemám kouzelnou hůlku. A ani z kávové sedliny nedovedu budoucnost odhadovat. Mám k dispozici mladé, zajímavé hráče, kteří jsou ochotni pracovat. Ale potřebuji pomoc od ruské fotbalové federace. Aby zasáhla a omezila počet cizinců, kteří mohou v ruských ligových mužstvech nastupovat. Není normální, aby jich bylo hned sedm naráz. To pak zbývá pouze 64 ruských fotbalistů, kteří hrají a z nichž mám vybírat národní tým Ruska," připomínal Capello hned po zápase, že od příchodu do služeb sborné bojuje za zavedení limitů pro zahraniční legionáře v ruských klubech.

Reklama

Související témata: