Hlavní obsah

Křivda je pryč. Duel s Mexikem bude pro Chorvaty jako finále, potvrzoval trenér Kovač

Manaus

Teď mají tuplem navrch. Kamerunce přejeli ve druhém vystoupení na šampionátu jak suchou větev a dokázali, že kdyby se proti nim v úvodním duelu nespikl japonský sudí Nišimura s prostředím nahrávajícím domácí Brazílií, mohli už spřádat docela reálné plány na osmifinále. Takhle o něj budou muset Chorvaté v závěrečném duelu skupiny A příští pondělí v Recife ještě tvrdě bojovat. „Zápas s Mexikem pro nás bude představovat finále,“ přiznával ostatně kouč Niko Kovač po čtyřbrankovém vítězství nad Kamerunem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Mezi chorvatské střelce v utkání s Kamerunem se zapsal i Ivan Perišič.

Článek
Fotogalerie

Až překvapilo, jak dobře se chorvatští fotbalisté s tropickým prostředím v Amazonii vyrovnali. Dokonce mnohem lépe, až jejich africký soupeř.

Vyloučení Songa, ale i návrat Mandžukiče

„Ale úvodních deset minut přece jen trvalo, než jsme se přizpůsobili a začali hrát náš fotbal," připomínal trenér Kovač trochu rozpačitý úvod střetnutí.

„Od začátku jsme ale věděli, že jsme lepší než Kamerunci a vedoucí gól po deseti minutách nás v tom utvrdil. Pak bylo důležité, že soupeř nevyrovnal a naopak nám nahrál vyloučením Songa," připomněl autor druhé branky Ivan Perišič klíčové momenty, které o osudu střetnutí definitivně rozhodly.

„Červená karta pro Songa nám skutečně hodně pomohla," přitakával trenér Chorvatů a připomínal, že jeho mužstvu stejně tak pomohl návrat Mandžukiče do základní sestavy. Legionář z mnichovského Bayernu byl totiž v barážovém střetnutí proti Islandu vyloučen a v prvním šampionátovém duelu proti Brazílii nastoupit nesměl. Proti Kamerunu už na trávník pochopitelně vyrukoval a zaskvěl se hned dvěma góly.

„I to rozhodovalo. Oproti úvodnímu střetnutí s Brazilci jsme si tentokrát šance nejen připravovali, ale i jsme je proměňovali," připomínal Niko Kovač.

Cíl je jasný - osmifinále

„Těch branek jsme mohli dát ještě víc, neboť Kamerunci si ve druhém poločase nevěděli rady s tím, jak si s Oličem měníme strany. Nebyli na to absolutně připravení. Skóre ale nebylo zase až tak důležité, protože stejně rozhodne až naše konfrontace s Mexikem. To bude rozhodující zápas," pravil Perišič, který byl před mikrofony FIFA nucen zapomenout na bobříka mlčení striktně dodržovaného všemi chorvatskými reprezentanty poté, co se na stránkách bulváru objevily jejich nahé fotky u bazénu.

„Nechali jsme na hřišti hodně sil, takže do pondělí musíme dobře zregenerovat, protože střetnutí s Mexikem pro nás bude jako finále. A v něm uděláme vše proto, abychom uspěli a postoupili," netaji se Niko Kovač chorvatským cílem.

I jemu je totiž jasné, že při předpokládaném vítězství Brazílie nad Kamerunem vede do osmifinále cesta jen přes výhru nad Mexikem v pondělní konfrontaci v Recife.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín