Hlavní obsah

Německo - Ghana 2:2Kanonýr Klose sice vyrovnal rekord Brazilce Ronalda, Němci přesto práh osmifinále ještě nepřekročili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Götze 1 : 0
54. Ayew 1 : 1
63. Gyan 1 : 2
71. Klose 2 : 2
Záznam online reportáže

Fortaleza

Kanonýr Klose sice vyrovnal střelecký rekord mistrovství světa, který drží s patnácti góly Brazilec Ronaldo, Němci práh osmifinále přesto ještě nepřekročili. Po brilantním úvodním představení proti Portugalcům totiž ve druhém vystoupení skupiny G totiž s Ghanou jen remizovali, takže čtyři získané body jim pochopitelně postup nezaručují. Africký celek po zápase ve Fortaleze, kde se hrál po změně stran skvostný ofenzivní fotbal naplněný góly i šancemi, i s jedním bodem na kontě žije, dýchá a doufá.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Německý kanonýr Miroslav Klose oslavuje svou 15. trefu na světových šampionátech, kterou vyrovnal historické maximum Brazilce Ronalda.

Článek
Fotogalerie

Němce tentokrát fotbal bolel. A hodně! Ghaňané nastupující po prohře s Američany s nožem na krku věděli, že se musí protivníkovi vyrovnat ve všem. Pohyb jim problém nedělal, zrychlení už teprve ne, překvapivě však přidali i nesmírný důraz v osobních soubojích, důsledné napadání a hlavně na africké zvyklosti až překvapivou taktickou disciplinovanost.

Taktika povýšená nade vše

Chybovat proti Němcům by se rovnalo poukázce na smrt, což Ghana věděla a také se tím důsledně řídila. I proto se úsporně hrající Löwův tým, v jehož dresu hrál Mertesacker stý zápas, prosazoval těžce. Chyběla mu vitalita, postrádal dynamiku provázející první vystoupení proti Portugalcům, šetřil síly a tudíž se dopředu nehnal s takovou vehemencí, aby doplňoval kanonýra Müllera a chystal mu šanci za šancí.

Spoléhal na strojovou kombinaci, postupné útoky a čekání na příležitost, kterých ovšem do přestávky moc nepřišlo. Götze po jedenácti minutách svého snajpra sice našel, ale ten posouval míč ještě ke Kroosovi, jehož střela byla zblokována. Přesně po jedenácti minutách se nabídla Müllerovi další možnost, jenže Boye ho o balón připravil, čímž byl výčet slibnějších německých příležitostí vyčerpán.

Disciplinovaně hrající Ghana jich ovšem neměla ve vyrovnané partii víc... Atsu pálil po třinácti minutách hodně tvrdě a nebezpečně, ale Neuer jeho ránu vyrazil. Při Muntariho pokusu naproti tomu příležitost k vyniknutí neměl, neboť balón mířil přímo na něho.

Rychlý gól, promptní odpověď

Pět minut po přestávce ovšem stačilo, aby zápas konečně nabral grády. Němci k tomu dali podnět první nebezpečnější akcí, při níž se Müller proměnil v nahrávače a Götze hodně laxně střežené stoperem Boyem kolenem skóroval.

Ghana ovšem odpověděla promptně. A opět po chybě obránce... Střídající Mustafi totiž výskok ani nestínoval, takže André Ayew se dostal ve vzduchu nejvýš a hlavou vyrovnal.

Jenže německému zděšení ještě neměl být konec. Po deseti minutách chybovali v rozehrávce u půlící čáry a po perfektně načasované kolmici je ztrestal Gyan. Zase se stal ghanským hrdinou, stejně jako před osmi lety v německém Kolíně nad Rýnem v duelu s Čechy i tentokrát ve Fortaleze vstřelil veledůležitý gól.

A kdyby si vzápětí nepočínal Mensah až příliš sobecky, anebo kdyby po čtyřech minutách André Ayew doskočil na centr mířící před Neuera, mohl být obrat stvrzen.

Klose vyrovnal skóre i rekord Ronalda

Němci museli regovat. Nasadili Schweinsteigera a navrch ještě Kloseho a skutečně bleskově odpověděli. Pochopitelně zásluhou snajpra Kloseho, jenž dorázkou nejen srovnal skóre, ale patnáctým gólem na šampionátové scéně srovnal krok s dosavadním rekordmanem střeleckých statistik mistrovství světa Ronaldem.

Löwův tým v tu ránu narostl. A o třídu, takže měl rázem navrch a tudíž i k vítězství blíž. Hlavně zásluhou střídajícího Schweinsteigera, jehož přítomnost byla moc a moc znát. Jenže pět minut před koncem Müller o vůbec největší příletost v poslední chvíli přišel, takže strhující duel dospěl k remíze, která ponechala postupovou šanci oběma týmům.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina G:
Německo - Ghana 2:2 (0:0)
Branky: 51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Muntari (Ghana). Diváci: 60 000.
Německo: Neuer - J. Boateng (46. Mustafi), Mertesacker, Hummels, Höwedes - Khedira (70. Schweinsteiger), Lahm - Kroos, Özil, Götze (69. Klose) - Müller. Trenér: Löw.
Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (78. Agyemang-Badu), Muntari - Atsu (73. Wakaso), K.-P. Boateng (53. J. Ayew) , A. Ayew - Gyan. Trenér: Appiah.

Reklama

Související témata: