Hlavní obsah

Česká legenda Nedvěd tváří čínské ligy, česká liga s čínským názvem?

Praha

Docela paradox. Zatímco legenda českého fotbalu Pavel Nedvěd by se mohla stát v nejbližší době tváří čínské Superligy, tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž by pro změnu mohla od podzimu nést jméno čínského sponzora. „Vedeme jednání jak s českými, tak i zahraničními strategickými partnery, která jsou na dobré cestě,“ nemínil ovšem první muž českého fotbalu Miroslav Pelta tuto informaci potvrdit. „Kolem desátého dubna jméno odtajníme,“ naznačil ovšem mnohé. Zajímavé nesporně je, že čínský prezident se svou delegací, v níž budou i osobnosti, s nimiž se Pelta a Nedvěd setkali loni v září při návštěvě Pekingu, navštíví Českou republiku v posledních březnových dnech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čínští investoři už vstoupili do fotbalové Slavie, teď se možná objeví jejich jméno i v názvu celé ligy. Ilustrační snímek

Článek
Fotogalerie

Synot z názvu nejvyšší domácí soutěže od podzimu zmizí, takže se intenzivně hledá nový titulární partner, jenž by do fotbalu přinesl vyšší sumu než sázková společnost. Tedy přes šedesát miliónů....

Pelta chce smlouvu na osm let

Přitom sponzora neshání Ligová fotbalová asociace, která si vymohla odluku od Strahova a od podzimu tudíž i úplnou samostatnost, ale úkolu se ujal Pelta. To proto, že reklamní, marketingová a televizní práva budou patřit ještě dva roky společnosti STES, která je dceřinou společností fotbalové asociace.

„Cítím, že název ligy má hodnotu, což je velká příležitost pro firmy, jež se chtějí prosadit na území České republiky," potvrdil, že větří příležitost ligu a fotbal finančně zabezpečit. I jednání s čínskými partnery mu k tomu nabídnou možnost.

„Proto jsem si také na ligovém shromáždění vymohl, že případnou smlouvu s novým partnerem uzavřeme na čtyři roky s další čtyřletou opcí. V dnešní době je zapotřebí jistoty," prozradil, s jakým záměrem usedne ke stolu i s čínskými investory, kteří přiletí do Prahy společně s prezidentem Si Ťing-pchingem.

„I pan prezident je ohromným příznivcem fotbalu, o čemž jsme se při návštěvě Číny přesvědčili. Velké přestupy do čínské ligy ostatně tamní fotbalový boom potvrzují."

Právě proto je reálné, že se Pavel Nedvěd uvedený v pondělí do síně slávy českého fotbalu stane minimálně na dva roky tváří čínské ligy.

Beckham a teď Nedvěd

„I o tom budeme při návštěvě čínských představitelů jednat. Jestliže totiž věnoval prezident Si Ťing-pching někomu v Pekingu pozornost, byl to právě Pavel Nedvěd," připomínal Pelta. „Po Davidovi Beckhamovi by se tudíž právě on mohl stát tváří čínské ligy."

Česká liga by se naopak mohla stát prostředkem k zviditelnění čínských investorů v České republice. „My ale opravdu vedeme jednání i s tuzemskými společnostmi," nemínil první muž českého fotbalu potvrdit, že jeho obchodnický pohled je zacílen jen jedním směrem a že se bezvýhradně upnul na čínskou cestu.

„Ale jednat samozřejmě budeme, protože když jsme loni v září s Pavlem Nedvědem navštívili společně s českou delegací Čínu, byli jsme ve správný čas na správném místě," nepopřel Pelta, že by česko-čínské partnerství uvítal. V celém fotbale, ale i v klubech, z nichž je pražská Slavia první vlaštovkou.

„Českému fotbalu by prospělo," naznačil tímto konstatováním Pelta mnohé i o budoucím názvu tuzemské ligy.

Reklama

Související témata: