Hlavní obsah

Zemřel Carlos Alberto, kapitán brazilských mistrů světa

Rio de Janeiro

Kapitán brazilských mistrů světa ve fotbale z roku 1970 Carlos Alberto dnes náhle zemřel na infarkt. Bývalému špičkovému obránci bylo 72 let.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Carlos Alberto Torres na tiskové konferenci před MS v roce 2014 v Brazílii.

Článek

Carlos Alberto strávil většinu hráčské kariéry v Santosu po boku Pelého a společně s legendárním útočníkem zářili také na světovém šampionátu v Mexiku 1970. Pravý obránce s kapitánskou páskou vstřelil poslední gól finále proti Itálii na 4:1, jenž je považován za jeden z nejpamátnějších v historii MS. Carlos Alberto v 87. minutě tvrdou ranou zakončil akci, do níž se před ním zapojilo bez přerušení soupeřem osm jeho spoluhráčů.

"Jsem smutný z úmrtí svého přítele a bratra, našeho milovaného kapitána. Vzpomínám na společné působení v Santosu, brazilské reprezentaci a New York Cosmos, kde jsme vytvořili vítězné partnerství," reagoval na smrt dlouholetého spoluhráče šestasedmdesátiletý Pelé.

Po ukončení kariéry v roce 1982 pracoval Carlos Alberto jako trenér, naposledy vedl v roce 2005 Ázerbájdžán. Poté byl televizním expertem.

Jméno Carlose Alberta se v roce 2008 objevilo dokonce mezi kandidáty na kouče české reprezentace poté, co tento post po evropském šampionátu opustil Karel Brückner. Jeho nástupcem se však později stal Petr Rada.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín