Hlavní obsah

Trio českých koučů okukovalo a učilo se, jak se trénuje v klubu Grande Paola

Turín/Praha

Učit se, učit se, učit se, opakovali si trenéři českých mládežnických reprezentací při stáži, kterou absolvovali v Nedvědově Juventusu. Jan Suchopárek, Luboš Kozel a teď už kouč ligové Mladé Boleslavi Martin Svědík se totiž vydali do Turína, aby sbírali zkušenosti a s poznatky od těch, kteří pracují především s mládeží efektivně a moderním stylem. „Obrovský zážitek. A hlavně inspirace pro naši práci,“ nechal se slyšet trenér reprezentační devatenáctky Suchopárek.

Foto: Sport.cz

Martin Svědík (vlevo), Jan Suchopárek a Luboš Kozel (vpravo) v tréninkovém centru Juventusu Turín

Článek

Několik zahraničních stáží už v minulosti absolvoval, z té v turínském Juventusu však byl u vytržení.

Jako jedna velká rodina

„Juventus je velkoklub, a když strávíte nějaký čas v jeho tréninkovém centru, brzy je znát tamní specifická mentalita. Týká se to všech lidí, kteří pro klub pracují. Ať jde o hráče a světové hvězdy, nebo řadové zaměstnance, kteří pracují v ochrance - všichni jsou na jedné vlně a fungují jako jedna velká rodina, což na mě hodně zapůsobilo. Nikdo si tam na nic nehraje. Týmová spolupráce je tam základem všeho a to sepětí je pak znát i z Juventusu samotného na hřišti," vypočítal Suchopárek, jenž je znám svou náročností na hráče, a proto není divu, že se v Turíně doslova našel.

"Když sledujete tréninkové procesy týmů Juventusu, okamžitě na vás zapůsobí velká pracovitost všech hráčů, to je stejné od áčka až po ty nejmenší. I v mládeži se tam klade důraz na kondici, viděli jsme i tréninky zaměřené na rozvoj síly a vytrvalosti bez míče. Samozřejmě se hodně dbá na taktiku, postavení v obranné fázi, zakládání útoků i hru s detailem. I u mládeže se trenéři nebojí jít do složitějších cvičení i za cenu toho, že to klukům zpočátku nemusí úplně jít. Při dalších opakováních šla kvalita provedení nahoru, hráči ty principy postupně pochopí a takhle se zlepšují. I to může být inspirace pro nás," shrnoval své poznatky z italské stáže.

Provázanost od žáků až po áčko

Přestože stáž byla zaměřena především na mládežnické kategorie, mělo trio českých trenérů možnost podívat se i na některé tréninkové jednotky áčka. Pro Svědíka inspirace, kterou může přenést i do budoucího působiště v Mladé Boleslavi.

"Všeobecně se tvrdí, že italský fotbal je postavený na dobré kondici a v Juventusu to platí dvojnásob. Po skončení každého tréninku se hráči rozdělili do skupin a každý plnil to, na čem přesně musí pracovat. A rozhodně nešlo o nějaké lehké vyklusávání s úsměvem na rtech, hráči i po tréninku při běhání dostávali do těla. Ale opravdu každý tak, co potřebuje - úseky, výbušnost, vytrvalost. A takhle to je nastavené i v mládežnických týmech," obdivuje turínskou disciplnínu Svědík a jedním dechem dodává. "Napříč Juventusem funguje provázanost mezi jednotlivými kategoriemi v taktických věcech. Sledovali jsme tréninky od U15 výš a všechny týmy od těch nejmladších se pokouší o stejnou rozehrávku, principy hry se napříč klubem takřka nemění."

Grande Paolo se v roli ředitele našel

Pochopitelně, že se při stáži svých krajanů hodně angažoval i Pavel Nedvěd.

"V ředitelské roli se našel. Je stejný jako býval na hřišti, všechno prožívá srdcem a dává do všeho hodně emocí, což také dává najevo. V tréninkovém centru je od rána do večera a je hodně znát sepětí s klubem, kde strávil tolik času. Komunikuje úplně stejně s mladými kluky i hvězdami první kategorie. Pro všechny bez rozdílu musí být skvělé, že tam takovou personu mohou pořád potkávat. A co je podstatné; když někomu dá radu nebo nějaké doporučení, vždy to vyzní lidsky. Navíc to od něj jako od světového hráče absolutně každý vezme, od koho jiného taky," říká s úsměvem Suchopárek, někdejší Nedvědův reprezentační spoluhráč.

"Pavlu Nedvědovi patří obrovský dík za to, jaké nám vytvořil zázemí a kolik nám věnoval času. Přitom je to jeden z nejvýše postavených členů klubu a má neskutečný respekt a úctu lidí kolem," děkoval Grande Paolovi technický ředitel Fotbalové asociace ČR Michal Prokeš.

Reklama

Související témata: