Hlavní obsah

Sloni chtějí další trofej, slávista Deli je však před startem Afrického poháru národů opatrný

Libreville/Praha

Pro některé kluby Premier League začínají krušné týdny. Na černém kontinentu totiž startuje v sobotu Africký pohár národů, takže třeba mistrovský Leicester mající už beztak svých starostí až až, se bude muset obejít bez největších hvězd Mahríze a Slimaního, Liverpool zase musí oželet střelce Maného, Stoke City dokonce trio Bony Wilfried, Mame Diouf a Ramadan Sohbi. Celkem 13 klubů Premier League přijde o některou ze svých afrických akvizic. A pokud by snad jejich reprezentační celky bojovaly o medaile, dokonce až do 5. února.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Simon Deli oslavuje gól proti Jihlavě.

Článek

Zahajovací zápas afrického šampionátu, jehož náhradním hostitelem je tentokrát Gabon, obstará pochopitelně zápas pořadatelské země s Guineou, večer je pak na programu další utkání mezi Burkinou Faso a Kamerunem.

Sloni největšími favority

Největším favoritem turnaje je podle mínění expertů na africký fotbal obhájce titulu Pobřeží slonoviny, které před dvěma lety vyhrálo finále s Ghanou poté, co po bezbrankové remíze mělo navrch v penaltovém rozstřelu. A nic na tom nemění, že v reprezentaci Slonů skončily dvě legendy Didier Drogba a Yaya Touré.

„Jestliže jsme šampionát už jednou vyhráli, chceme zvítězit zase. Ostatně, i naši fanoušci očekávají, že se probojujeme minimálně do semifinále. Jsme obhájci trofeje a jsme na tom dobře. Máme správnou mentalitu, jsme mužstvem vyznávajícím dynamický fotbal, máme za sebou i sérii velmi dobrých výsledků," připomínal v rozhovoru pro Omnisport Salomon Kalou, legionář z Pobřeží slonoviny hrající za bundesligovou Herthu Berlín.

Hned trojice z české ligy

To jeho spoluhráč z pražské Slavie Simon Deli je ve svých vyjádřeních opatrnější. „Nejsme favority, přiletěli jsme jako jeden z účastníků turnaje, i když chceme, aby titul zůstal v našich rukách. A já vydám všechny síly, abych se dostal do základní sestavy, Myslím, že na to mám," svěřoval se Deli.

Není jediným fotbalistou z české ligy, který bude v Gabonu startovat. V kádru reprezentace Kamerunu je i další slávista Michael Ngadeu, Sparta pak poslala na šampionát Costu.

Vedle Pobřeží slonoviny, které v přípravě remizovalo s Francií a porazilo 2:1 Švédsko, patří k favoritům Afrického poháru národů Ghana, kterou vede izraelský kouč Avram Grant, jenž svého času působil i v Chelsea a West Hamu. V kádru má mj. Amarteye z Leicesteru, Andrého Ayewa z West Hamu, Acheamponga z Anderlechtu, Agyemanga z italského Udinese.

Fotbalisté z Premier League na Africkém poháru národů
Liverpool: Sadio Mané (Senegal)
Arsenal: Mohamed Elneny (Egypt)
Manchester United: Eric Bailly (Pobřeží slonoviny)
Everton: Idrissa „Gana“ Gueye (Senegal)
Bournemouth: Max Gradel (Pobřeží slonoviny)
Southampton: Sofiane Boufal (Maroko)
Stoke City: Wilfried Bony (Pobřeží slonoviny), Mame Biram Diouf (Senegal) a Ramadan Sobhi (Egypt)
West Ham United: André Ayew (Ghana) a Cheikhou Kouyate (Senegal)
Watford: Nordin Amrabat (Maroko) a Adlene Guedioura (Alžírsko)
Leicester: Daniel Amartey (Ghana), Rijád Mahríz a Islám Slimaní (Alžírsko)
Crystal Palace: Bakary Sako (Mali) a Wilfried Zaha (Pobřeží slonoviny)
Sunderland: Wahbi Khazri (Tunisko), Lamine Koné (Pobřeží slonoviny) a Didier Ndong (Gabon)
Hull: Ahmed Elmohamady (Egypt) a Diumerci Mbokani (Dem. republika Kongo)

Domácí Gabon hodně spoléhá na kanonýra bundesligového Dortmundu Aubameyanga, Alžírsko pochopitelně na hvězdu Premier league Mahríze z Leicesteru, stejně jako na jeho spoluhráče v dresu Lišek Slimaniho. Překvapit by mohlo i Maroko, které angažovalo francouzského trenéra  Herve Renarda, jenž v minulosti vyhrál africké mistrovství se Zambií (2012) a minulý ročník s Pobřežím slonoviny.

Starosta se Súdánem mezi vítězi

Za připomenutí určitě stojí, že mezi vítěznými trenéry afrického šampionátu figuruje i jméno českého kouče. V roce 1970 vyhrál sedmý ročník Afrického poháru národů Súdán vedený Jiřím Starostou, který o sedm let později seděl krátce s Jozefem Venglošem i na lavičce československé reprezentace. Někdejší vítkovický fotbalista Starosta měl ve své sbírce i bronz z afrického mistrovství, neboť v roce 1959 dovedl k třetímu místu Etiopii.

Letošní ročník měla původně hostit Libye, ale vzhledem k občanské válce se pořadatelství vzdala a ujal se ho Gabon. Afrického šampionátu se zúčastní šestnáct týmů rozdělených do čtyř skupin, z nichž postupují vždy první dva celky. Čtvrtfinále je na programu 28. a 29. ledna, semifinále 1. a 2. února, finále 5. února ve 20 hodin středoevropského času.v Libreville.

Základní skupiny Afrického poháru národů
Skupina A: Gabon, Burkina Faso, Kamerun, Guinea-Bissau
Skupina B: Alžírsko, Tunisko, Senegal, Zimbabwe
Skupina C: Pobřeží slonoviny, Demokratická republika Kongo, Maroko, Togo
Skupina D: Ghana, Egypt, Mali, Uganda

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články