Hlavní obsah

Pomáhal lidem z trosek letadla, teď se stěhuje z chatrče

Medelín

Z chatrče do nového domu! Patnáctiletý mladík Johan Ramirez, kterému se přezdívá andílek, se dočkal odměny za své hrdinství. Když se loni v listopadu zřítilo letadlo, v němž letěl i fotbalový tým Chapecoense, neváhal ani vteřinu a snažil se zachránit z hořících trosek co nejvíce lidí. „Je to opravdový hrdina. Když těm lidem pomáhal, nemyslel na nějakou odměnu, ale právě proto si ji nyní zaslouží," řekl Federico Gutierrez, starosta Medelínu.

Foto: Profimedia.cz

Patnáctiletý Johan Ramirez se starostou Medelínu Federikem Gutierrezem.

Článek

Na první pohled smutný příběh má alespoň jeden šťastný konec. Statečný mladík se dočkal odměny za své hrdinství. Dosud žil s rodinou v malé chatrči, teď dostal nový dům, který je barevně vyladěný do zelené barvy, kterou vyznává i brazilský klub Chapecoense, jehož hráči při neštěstí zahynuli. Dům je dvojnásobně větší než ten původní a na jeho stavbě se podílela řada dobrovolníků.

Mladík také dostal brazilské státní vyznamenání a dres tamní reprezentace. Za odměnu poletí na sobotní zápas španělské ligy mezi Realem Madrid a Espanyolem. Do ciziny se vydá po boku starosty Medelínu. „Chceme tímhle gestem ukázat, že ten, kdo dělá dobré skutky, si zaslouží odměnu," řekl politik. A zdůraznil, že se mladík nesnažil být hrdinou. Na prvním místě byla touha pomoci zraněným. „Teď je pro všechny symbolem dobroty a pozitivního myšlení."

Leteckou havárii přežilo ze 77 lidí na palubě pouhých šest cestujících. Brazilský tým přišel kromě tří fotbalistů o všechny hráče. Nyní už ale postavil nový tým a odehrál i první zápas od katastrofy, když na domácím hřišti vyhrál nad týmem Inter de lages 2:1.

Reklama

Související témata: