Hlavní obsah

Fotbalové ME 2024 chce Německo a Turecko, čeká se na Seveřany

Druhým oficiálním uchazečem o pořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2024 po Německu je podle očekávání Turecko, jehož představitelé potvrdili kandidaturu na středeční tiskové konferenci. Uzávěrka přihlášek na UEFA je 3. března, čeká se ještě na případnou společnou kandidaturu čtyř severských zemí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalové EURO - ilustrační snímek.

Článek

Německo, jež naposledy hostilo kontinentální šampionát v roce 1988, potvrdilo oficiálně svůj zájem v lednu. Ve středu prezident turecké federace Yildirim Demirören potvrdil, že den před vypršením lhůty UEFA podá kandidaturu i jeho země.

"Turecko je jediný stát v Evropě i na světě, který investoval v posledních pěti letech do 32 stadiónů," uvedl Demirören. "Myslím, že tentokrát už nastal čas, kdy si jako federace i země zasloužíme vyhrát," dodal.

Turecko se o ME v minulosti ucházelo už čtyřikrát. Pro rok 2016 prohrálo těsně s Francií, na "panevropském" EURO 2020 chtělo původně pro Istanbul rozhodující zápasy, ale snahu vzdalo právě s výhledem na celé ME 2024. Pořádání mistrovství Evropy má podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana i vlády.

Zájem o ME 2024 nebo 2028 projevily loni v dubnu také Švédsko, Dánsko, Finsko a Norsko, jež by chtěly pořádat turnaj společně. Podle německé agentury DPA však mají proti Turecku a Německu minimální šanci.

Pořadatele ME 2024 vybere výkonný výbor UEFA příští rok v září.

Reklama

Související témata: