Hlavní obsah

Infantino chce podporovat společné kandidatury na fotbalové MS

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino chce podporovat, aby mistrovství světa 2026 hostily až čtyři země najednou. Každé by tak stačilo mít k dispozici maximálně pět odpovídajících stadionů. Nestalo by se tak, že by se investovalo do výstavby a rekonstrukcí stadionů, které následně nebudou mít využití.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Vizualizace Al Raján Stadium, jednoho z dějišť MS v Kataru. Ilustrační snímek.

Článek

"Podpoříme společné kandidatury, protože FIFA musí ukázat rozum a musí myslet z dlouhodobého hlediska," řekl Infantino při dnešní návštěvě Kataru, kde kontroloval stav příprav na šampionát v roce 2022.

"Dalo by se přijít s projektem, ve kterém by se spojily dvě, tři, čtyři země a každá by dala k dispozici tři, čtyři či pět stadionů. Toto budeme jistě podporovat. Ideálně aby tyto země ležely poblíž sebe," doplnil Infantino.

Dosud jedinkrát získala pořadatelství MS společná kandidatura dvou zemí. A to v roce 2002, kdy turnaj hostily Japonsko s Jižní Koreou. Od roku 2026 se však turnaj rozšíří na 48 účastníků, což bude klást větší nároky na organizátory.

Ačkoli počet stadionů má zůstat stejný, jde i o ubytovací kapacity, tréninkové plochy či větší množství fanoušků. I proto se chce FIFA vydat cestou rozdělení turnaje do více zemí.

O pořadateli MS 2026 má FIFA rozhodnout v květnu 2020. Už dříve naznačily zájem hostit šampionát ve společné kandidatuře USA, Kanada a Mexiko, Austrálie s Novým Zélandem, Ázerbájdžán s Tureckem, Kazachstán, Kolumbie nebo Maroko.

Reklama

Související témata: