Hlavní obsah

Katar vybojoval na Julisce titul mistrů světa. Lavička chválí Čechy

Praha

Finálovými zápasy chlapců a dívek vyvrcholil v neděli program ISF mistrovství světa ve fotbale středních škol. Šampióny se stali hráči Kataru respektive hráčky Rakouska. Mezi 24 chlapeckými týmy reprezentovali Českou republiku hráči z brněnské Střední průmyslové a vyšší odborné školy Sokolská, kteří skončili osmnáctí, a dívky ze Sportovního gymnázia Pardubice obsadily v konkurenci 12 dívčích týmů desáté místo.

Foto: AŠSK

Trenér Vítězslav Lavička s českým týmem.

Článek

„Viděl jsem například zápas Čechů s Brazilci. Kluky jsem pochválil, protože s takovým soupeřem se nehraje lehko. I když ze začátku prohrávali 0:1, zápas nevzdali a dotáhli ho k remíze 2:2," komentuje účast českého výběru Vítězslav Lavička, patron turnaje a trenér české reprezentace do 21 let.

„Jsou šikovní. Je vidět, že někteří z nich nehrají pouze na školské úrovni, ale nastupují také za kluby," všímá si výkonů českých středoškoláků zkušený trenér. „Celkově vysoká úroveň fotbalu na turnaji mě překvapila a jsem velice rád, že se organizátorům podařilo tak významnou sportovní akci do České republiky přivézt," dodává.

„Na to se nedá zapomenout. Je to úžasný zážitek, moc všem děkuju za možnost hrát na turnaji," ocenil snažení organizátorů i svých spoluhráčů ještě v euforii z chycené brazilské penalty Radek Bily, brankář českého výběru.

„Osm dní bylo opravdu náročných, a to jak pro organizátory, tak pro sportovní výpravy i třeba pro rozhodčí. Vždyť 650 studentů odehrálo přes 140 zápasů na 21 hřištích," popisuje Ladislav Petera, šéf organizačního výboru a generální sekretář Asociace školních sportovních klubů ČR, která zajišťovala kompletní organizaci šampionátu.

„Velmi si vážíme toho, že k nám přijeli účastníci například až z Číny, Indie, Íránu nebo Nového Zélandu. A věříme, že si z programu nabitého sportem a kulturou všichni odvážejí příjemné zážitky, vzpomínky na Prahu a třeba i nová přátelství. To je totiž hlavním posláním celého turnaje - prostřednictvím sportu propojit různé národy a kultury," dodává.

Mistrovství světa ve fotbale středních škol v Praze:
Finále dívek:
Francie - Rakousko 0:5.
Finále chlapců:
Katar - Německo 2:1.

Reklama

Související témata: