Hlavní obsah

Praha chce zabránit tragédiím, hlídá srdce fotbalistů. Kluby si to chválí

Výsledky jsou důležité, ale na prvním místě je zdraví. Tohle velí fotbalová Praha. Fotbaloví dorostenci hrající pražské soutěže třeba podstupují odborná vyšetření srdce, která od jara 2017 povinně zavedl Pražský fotbalový svaz v rámci projektu „Hraj zdravý". Snaží se tak předcházet zdravotním komplikacím, případně až náhlé smrti u mladých sportovců. A kluby si tenhle počin pochvalují, byla odhalena řada případů, kdy bylo třeba další vyšetření hráče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda.

Článek

Mladší i starší dorostenci podstupují kardiovaskulární prohlídky, které zahrnují ergometrii (EKG) a echokardiografii (ECHO). „Na PFS věříme, že dbát o zdraví mladých, ale samozřejmě i těch starších sportovců, je důležité. Proto jsme zavedli povinné prohlídky dorosteneckých hráčů hrajících v pražských fotbalových klubech," říká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

„Kluby mohou navštívit vybraného kardiologa, PFS nabízí možnost zajištění mobilního vyšetření přímo v klubu. Vyšetření hráčů finančně podporujeme prostřednictvím programu Srdce pro fotbal v rámci Nadačního fondu PFS Fotbal pro život," dodává. Zbylou část nákladů hradí klub za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, dále z vlastních zdrojů či spoluúčastí rodičů.

Před samotným vyšetřením hráči vyplňují dotazníky, které se týkají osobní a rodinné anamnézy. „Pokud je sportovec zdravý, což je většina případů, zabere celé vyšetření jednotlivce patnáct až dvacet minut," míní kardiolog Jiří Krupička, který bezbolestné prohlídky v klubech provádí.

Vyšetření mají za úkol včas odhalit potenciální zdravotní problémy se srdcem. „Jsme schopní odhalit řadu vad, které při běžném životě nemusí nositeli činit žádné potíže, ale při intenzivní zátěži mohou být zdrojem významných zdravotních komplikací," vysvětluje Krupička.

„Již jsme zaznamenali několik významnějších případů, u kterých jsou nutná další vyšetření. Mimo jiné podezření na hypertrofickou kardiomyopatii, která je jednou z nejčastějších příčin náhlé smrti u mladých sportovců," ukazuje na přínos projektu. Co chvíli totiž ze světa přijde zpráva o úmrtí fotbalisty po kolapsu na hřišti.

Prohlídky si pochvalují i samotné kluby. „Hodnotíme je kladně. V našem týmu mladšího dorostu byly objeveny tři případy, které řeší odborný lékař ve spolupráci s rodiči. Hráči naštěstí nemusejí přerušit své kariéry a nadále se můžou věnovat fotbalu," říká Marek Muller, sekretář FC Zličín.

Reklama

Související témata: