Hlavní obsah

Nový šéf FAČR: Fotbal musíme povýšit nad osobní ambice

Na úterní valné hromadě získal silný mandát. Nový předseda Fotbalové asociace České republiky Martin Malík věří, že i díky němu se mu podaří vylepšit pošramocený obraz tuzemského fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový předseda FAČR Martin Malík.

Článek
Fotogalerie

V Nymburce začala mimořádná valná hromada FAČR

Na valné hromadě FAČR se volí předseda

Překvapilo vás, jak silný mandát jste získal?

Zcela jednoznačně. Byl jsem zvolen v prvním kole, mám z toho dobrý pocit. Výsledek valné hromady ale nechápu jako vítězství Martina Malíka, nýbrž celého českého fotbalu. Podporu vnímám jako velký závazek vůči němu. Abychom vylepšili jeho obrázek, navrátili mu úspěchy, masovou podporu veřejnosti. Na této cestě nás čeká spousta práce. Bude to o ochotě povýšit fotbal nad osobní ambice, preference a zájmy.

Lze vylepšit obrázek českého fotbalu, když jste pokládán Berbrova muže?

Prostor pro vylepšení existuje, jsme schopni s tím něco udělat. Nebude to jednoduché, nebude to o jednom, dvěma rozhodnutích. Tak to nefunguje. Dobrou zprávou je, že se zvolilo vedení. Přesto, že se nám nepodařilo projít klíčovým bodem, úpravu stanov jsme jen odsunuli, otevřel se prostor pro konstruktivní diskuzi mezi zástupci obou komor. V blízké budoucnosti se nám v této věci podaří najít společnou řeč.

Je změna stanov největší úkol, který vás nyní čeká?

V krátkém časovém horizontu jednoznačně. Musí následovat intenzivní jednání, abychom nalezli konsenzus. To, co by nás čekalo, pokud bychom to nedokázali, zaznělo z úst zástupců UEFA a FIFA na valné hromadě.

Zástupce UEFA Surkis prohlásil, že odmítavým stanoviskem ke změn stanov je dvoukomorový systém pohřbený. Podpoříte jeho zánik?

Domnívám se, že dvoukomorový systém na všech jeho úrovních dává smysl. Není to tak, že bychom podporovali zrušení, jednalo se o jeden bod, a sice úpravu stanov. Riziko, že stojíme blízko variantě, že nám bude zrušení nařízeno, ale existuje. Nechci, abychom ho brali na lehkou váhu. Je to jeden z našich nejtěžších úkolů, věřím, že se s tím dokážeme vypořádat.

Surkisův projev v ruštině byl tvrdý, někteří delegáti dali najevo nesouhlas. Vás slova o normalizaci neurazila?

Ruštinu jsem se učil na základní škole, slova mě neurážela. Vnímal jsem to jako snahu pochopit, proč jsou zástupci UEFA a FIFA tady, jak vážná z jejich pohledu situace je. Fotbalové hnutí to podceňuje, mnozí si myslí, že jde pouze o bububu. Já tento názor nesdílím.

Jaké kroky budete podnikat ve financování fotbalu ze strany státu?

Zatím neexistuje konkrétní plán. Po jmenování nového ministra se s ním budu chtít setkat, prodiskutovat způsob vypisování dotací a jejich rozdělování. Financování je klíčová věc. Není možné, aby fotbal i ostatní svazy byly vystaveny takové finanční nejistotě, jako letos. Zásadní je, abychom vytvořili funkční, vzájemně provázaný celek.

Reklama