Hlavní obsah

Loučení s chlapem, co měl velké srdce. Pešiceho pohřeb spojil i pražské rivaly

Praha

Zdráhal se to slovo vyslovit. Pro něho to nebyla rakovina, ale prostě mrcha. A Josef Pešice, ikona fotbalové Slavie, Sparty, ale stejně tak Brna či Teplic, do posledních chvil věřil, že ji porazí. Tak jako vítězil nad soupeři, s nimiž se během dlouhé hráčské a poté i trenérské kariéry utkával na trávníku. Bojoval, ani po těžké operaci a třinácti chemoterapiích víru neztrácel, vracel se, aby se s ní rval.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích se konalo poslední rozloučení s fotbalovým trenérem Josefem Pešicem, který zemřel 18. prosince ve věku 67 let. Na snímku pokládá květinu trenér Vítězslav Lavička.

Článek
Fotogalerie

Nejdůležitější zápas svého života ale v sedmašedesáti letech prohrál, takže se s ním ve středu v pražském strašnickém krematoriu loučil celý český fotbal. Brňáci Jarůšek, Kroupa, Václavíček i s dresem Zbrojovky, který do Prahy přivezli s podpisy spoluhráčů, s nimiž v osmasedmdesátém získal Pešice mistrovský titul, slávisté a sparťané Cipro, Šmicer, Kuka, Siegl, Hašek, Jarošík bez sebemenší stopy rivality, která pražská S od nepaměti provází.

Stáli vedle sebe, hlavy svěšené, smutek v srdci i duši.

„On to byl chlap, který svou přímostí, nadhledem a přátelskou povahou dovedl spojit všechny. I sparťany a slávisty," pronášel nad rakví mezinárodní sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka a s pohnutím v hlase děkoval, že i jeho přivedl během teplického angažmá do velkého fotbalu a připomínal i Pešiceho působení u české reprezentace.

„S trochou nadsázky řešeno, on byl a zůstane jejím nejúspěšnějším trenérem, protože pod jeho vedením národní tým všechny tři zápasy vyhrál."

„Nastupovali jsme proti sobě ještě jako hráči, poznal jsem ho i jako kolegu trenéra, který měl na Strahově svůj stůl hned vedle mého. Férový chlap, z něhož prýštily životní i fotbalové zkušenosti a nadhled, velká osobnost," vzpomínal kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička, u jehož týmu dělal Pešice asistenta, konzultanta i pozorovatele.

„Chlap s velkým srdcem, kterých odešlo v poslední době z tohoto světa až příliš mnoho. Macela, Baťa, Sloup, teď Pepík Pešice," snažil se skrýt slzy jeho vrstevník z Hané Petr Uličný, byť ti kolem - reprezentační trenéři Jarolím, Lavička, Bílek, stejně jako Rada, Jarabinský, Šilhavý, Verbíř a spol. - by mu je nezazlívali. Ve středečním poledni cítili totéž...

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články