Hlavní obsah

I po padesátce udivuje fotbalový svět! Hrající legenda bude dál přepisovat historii

Tokio/Praha

Šestadvacátého února oslaví 51. narozeniny. I přes pokročilý věk se stále živí sportem. Japonský útočník a nejstarší fotbalový profesionál Kazujoši Miura podepsal novou roční smlouvu s druholigovým klubem Jokohama FC.

Tímto gólem Kazujoši Miura zařídil v březnu loňského roku vítězství svého týmu

 
Článek

První profesionální smlouvu podepsal Miura už v roce 1986. Tehdy osmnáctiletý Japonec se upsal brazilskému Santosu. Od té doby uplynulo už dvaatřicet let a nestárnoucí legenda stále nastupuje na ligových trávnících. Za balónem se už však nehoní v elitní soutěži, nýbrž ve druhé lize. Od roku 2005 nastupuje za Jokohamu, se kterou podepsal nový roční kontrakt.

„Víte, vždycky jsem hrál srdcem a hodlám v tom pokračovat. Doufám, že se stále budu jako hráč zlepšovat," řekl Miura japonské agentuře Kyodo News po podpisu smlouvy.

Zkušený matador díky své dlouhověkosti drží několik rekordů. Kupříkladu je nejstarším hráčem, který vstřelil v profesionální lize gól. Na začátku března loňského roku zařídil svou trefou vítězství Jokohamy 1:0 nad Kusacem. To mu bylo 50 let a 14 dnů.

Miura je také nejstarším hráčem, který nastoupil k zápasu na profesionální úrovni. V Japonsku se hraje systémem jaro-podzim, tím pádem už sezóna skončila. Poslední kolo základní části se hrálo 19. listopadu, kdy Miura nastoupil coby střídající hráč v 72. minutě. V den utkání mu bylo 50 let a 265 dnů.

Tuto metu může Miura posunout na konci února, kdy druhá japonská liga začne. To už zkušenému harcovníkovi bude 51 let.

Reklama

Související témata: