Hlavní obsah

Nikoli Manchester City nebo Barcelona, ale Plzeň je nejúspěšnějším evropským klubem

Madrid/Praha

Ani Guardiolův Manchester City vládnoucí Premier League, ani Valverdeho Barcelona kralující španělské La Lize, ale Vrbova Viktoria Plzeň je nejlepším evropským fotbalovým klubem. Nejde přitom jen o nějaký výkřik do větru, ale propočet španělského deníku a internetového portálu Marca. Ten totiž spočetl procentuální úspěšnost mužstev kralujících ligovým soutěžím svých zemí a jako vítěz těchto hrátek mu v profesionálních soutěžích vyšla právě Plzeň.

Foto: Sport.cz

Fotbalová Plzeň je podle listu Marca nejúspěšnějším evropským klubem.

Článek

Marca připomíná, že pod trenérem Pavlem Vrbou vyhrál lídr české ligy patnáct ze šestnácti zápasů a body ztratil jedině v poředposledním podzimním dějství bezgólovou remízou s Teplicemi. Získal tak 46 bodů z 48 možných. Z toho pramení nejen čtrnáctibodový náskok na druhou Slavii, ale především procentuální úspěšnost 2, 875 bodu na zápas.

Právě podle ní sestavovala Marca svůj žebříček nejúspěšnějších evropských klubů.

Jediného konkurenta má Plzeň v Manchesteru City, který kraluje Premier League. Ani Citizens nepoznali ve 22 utkáních, jak chutná porážka. Jenže ve dvou zápasech remizovali, takže jim vychází úspěšnost „jen" 2,818 bodu na zápas, tedy o šest setin horší.

Až třetí pak je Barcelona, která v 18 odehraných kolech La Ligy patnáctkrát vyhrála a třikrát remizovala, z čehož pramení průměrná úspěšnost 2,66 bodů na utkání.

Plzeňského kouče Pavla Vrbu musí první místo na evropském žebříčku určitě těšit, i když pravidelně opakuje, že statistiky a hrátky s čísly ho vůbec nezajímají. A v rozehrané soutěži už tuplem ne, protože určujícím kritériem úspěšnosti je až bilance po posledním odehraném kole.

O překvapení na žebříčku, který Marca zveřejnila, se postarala i Crvena Zvezda Bělehrad, která získala v srbské lize v dosavadních 22 kolech 57 bodů. Její úspěšnost tak činí 2,59 bodů na zápas, takže je na tom lépe, než třeba Juventus Turín nebo Bayern Mnichov.

Jen Porto (2,64) a Paris SG (2,63) jsou na tom díky suverénnímu tažení v portugalské, resp. francouzské lize lépe.

Absolutně nejúspěšnějším klubem v Evropě je ovšem tým Lincoln Red Imps z Gibraltaru. Hrají za něj poloprofesionálové a ligovou soutěž ve své zemi vedou po devíti odehraných kolech s plným počtem 27 bodů, takže pod vedením uruguayského trenéra Julia Ribase jsou stoprocentně úspěšní.

Reklama

Související témata: