Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 2:1Pomstu zosnovali za poločas! Letenští pojedou k Nise na finále

Praha

Chtěli se pomstít za nedávnou ligovou porážku, ale především potřebovali zachraňovat sezonu. Fotbalisté pražské Sparty byli v semifinále MOL Cupu mnohem hladovější po úspěchu než Plzeň, která v lize stále hraje se Slavií o titul. Letenští Viktorii porazili 2:1 a ve finále domácího poháru nastoupí 1. července v Liberci. Slovan měl hned po triumfu v Olomouci výhodu domácího prostředí jistou, protože je v ligové tabulce hůře postaveným týmem než oba aktéři večerního duelu. Oba finalisté se hned v sobotu střetnou v Praze v prvním kole nadstavby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák ze Sparty se raduje z gólu v semifinále poháru proti Plzni.

Článek

Alespoň dva tisíce diváků mohlo poprvé od restartu sezony zamířit do letenských ochozů. Plzeň vtrhla na trávník aktivně, jak si na Spartě zvykla v květnovém vítězném duelu. Kopic se hned v první minutě protlačil k zakončení z malého vápna, Sáček ho ale včas zbrzdil. Viktoria se ještě pár minut chovala, jako by byla doma, pak její nápor ustal.

Krejčího zblokovaná střela po rychlé kombinaci byla povelem pro Spartu. A gólu se dočkala brzy. Na Dočkalův centr se v šestnáctce natahoval Kozák a Limberský ho stáhl k zemi. Rozhodčí Pechanec nařídil pokutový kop, který Kanga jistě proměnil. Právě nejneoblíbenější hráč letenských tribun tak nabídl domácím vedení...

Sparta pět posledních zápasů v lize vyhrála. Ještě, než se naplnila první půlhodinka, ukázala, že pod zkušeným Kotalem také chytá manýry moderny. Dočkal bez přípravy rychle odcentroval do vápna, Kozák předskočil Pernicu a v pádu efektně a nezadržitelně překonal Hrušku podruhé.

Plzeň se připomněla až v nastavení první půle, kdy Kalvach z přímého kopu těsně minul branku. O přestávce Chorý a Kovařík nahradili Beauguela s Limberským a hned v úvodu druhého poločasu mohla přijít pro hosty další pohroma. Pechanec za Pernicův bodyček na Hložka nejdřív nařídil další penaltu, po prostudování videa však verdikt změnil jen na rohový kop. A po něm Hancko hlavou trefil tyč plzeňské branky. Ofenzivně laděný stoper pak ještě z přímého kopu trefil bočné síť.

Sparta po hodině pošetřila Dočkala s Kozákem, na hřišti však měla dál navrch. Až v 90. minutě přišla komplikace. Kovaříkův centr využil zcela neobsazený Havel a rozhodčí po konzultaci s VAR, zda nebyl faulován Štetina, gól uznal. V nastavení pak Heča skvěle vyrazil Pernicovou hlavičku, která si říkala o vyrovnání...

Sparta si tak v Liberci ve finále zahraje o svoji první trofej po šesti letech.

Plzeň na jaře zatím po příchodu trenéra Guľy neprohrála a zvítězila v 10 z 11 soutěžních zápasů. Až ve dvanáctém poprvé padla.

Semifinále fotbalového MOL Cupu:
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:1 (2:0)
Branky: 15. z pen. Kanga, 28. Kozák - 90. Havel. Rozhodčí: Pechanec - Kubr, Vaňkát - Marek (video). ŽK: Kanga, Štetina, Krejčí - Bucha, Limberský, Havel, Chorý. Diváci: 2000. Postupuje Sparta.
Sparta: Heča - Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek (88. Karlsson) - Krejčí - Vindheim, Kanga, Dočkal (62. Trávník), Hložek (76. Hanousek) - Kozák (62. Tetteh). Trenér: Kotal.
Plzeň: Hruška - Havel, Pernica, Brabec, Limberský (46. Kovařík) - Bucha, Kalvach, Čermák (86. Hořava) - Kayamba, Beauguel (46. Chorý), Kopic (72. Mihálik). Trenér: Guľa.

Reklama

Související témata: