Hlavní obsah

Plzeňský kapitán Horváth chce svůj šestý pohár, Jablonec je proti

PRAHA

Poslední zápas napíše definitivní tečku za domácí fotbalovou sezónou. Letenská Generali Arena bude v úterý večer od 20:15 dějištěm finále Ondrášovka Cupu mezi Jabloncem a Plzní. Zatímco Baumit už má start v předkole Evropské ligy zajištěn, Viktoria hraje o vše. A jejímu soupeři fandí Teplice, které by se v případě triumfu Jablonce dostaly do pohárů ze čtvrté příčky v lize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth (vlevo) a trenér Pavel Vrba.

Článek

Bilanci má náramnou. A v úterý večer může být ještě unikátnější. Pavel Horváth vyhrál domácí fotbalový pohár již pětkrát. Dvakrát se Slavií, jednou s Teplicemi a dvakrát se Spartou. Pokud tedy jako kapitán dovede k triumfu i Plzeň, bude to jeho šestý pohár se čtvrtým klubem!

„Já ještě žádné finále neprohrál... A konečně bych byl jednou v něčem první,“ zubí se vyhlášený šprýmař, který zažil pohárové bitvy i v Portugalsku, Turecku a Japonsku. „U nás pohár lidi tolik netáhne. Těžko říci, čím to je. Nové vedení svazu však dělá všechno pro to, aby se prestiž soutěže zvedla. Od osmifinále se hraje na dva zápasy, takže je těžké pohár získat. A skutečnost, že vítěz Ondrášovka Cupu si zajistí lepší předkolo než týmy z ligy, také o něčem svědčí,“ říká Horváth.

Tým ze Střelnice má pro plány sběratele pohárů málo pochopení. „Je mi líto, ale trofej chceme zvednout nad hlavu my. Aby na jejím podstavci přibyl štítek, že ho v letošní skvělé sezóně vyhrál Jablonec,“ reaguje Petr Pavlík, kapitán týmu, který hrál do posledních vteřin o mistrovský titul a nakonec v lize obsadil senzační druhé místo.

Viktoria vsadila vše na pohár

Ve vzájemných zápasech v této sezóně si zase lépe vedla Plzeň, takže těžko říci, kde hledat favorita. „V lize jsme zbytečně poztráceli spoustu bodů. Také jsme tedy mohli mít před finále už nějakou tu místenku do Evropy v kapse, takhle ale máme ještě větší motivaci,“ ujišťuje Horváth.

„Ani my však do finále nejdeme s tím, že už máme splněno. To rozhodně ne! V Jablonci není moc hráčů, kteří pohár vyhráli, ani já jsem ho nezískal, takže je to velká výzva a motivace. Chceme udělat úspěšnou tečku za sezónou, která byla pro klub výjimečná,“ slibuje jablonecký kouč František Komňacký.

Plzeň sice pátým místem v lize vyrovnala klubové maximum z ročníku 1993/94, v posledních týdnech už ovšem šetřila některé hráče a vše směřovala k pohárovému finále. „Možná i kvůli tomu jsme nezískali tolik bodů a teď se ukáže, jestli to byla správná strategie. Pokud se to vyplatí, budeme i my hodnotit sezónu jako úspěšnou,“ poukazuje Pavel Vrba, trenér Viktorie.

V případě remízy by přišel na řadu rovnou penaltový rozstřel. „Jen to ne, byl by to velký nápor na naše srdce... Exekutory však nachystané máme,“ usmívá se Komňacký. „My jsme v poslední době moc úspěšní nebyli, Horváth i Kolář penaltu neproměnili. Pavla bych v tom ovšem vykoupal a poslal na penaltu znovu,“ culí se i Vrba. „Trenér nemá všechny informace... Já formu mám, protože si po tréninku penalty přidávám,“ laškuje Horváth.

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň
Finále Ondrášovka Cupu se hraje na Letné od 20:15. Přímý přenos vysílá ČT4, doprovodný program začíná v 18:00.
Předpokládané sestavy - Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Jarolím, Loučka, Eliáš, Kovařík - Lafata.
Plzeň: Daněk - Limberský, Bystroň, Navrátil, Lecjaks - Petržela, Kolář, Rada, Horváth, Rezek - Střihavka.

Reklama

Související témata: