Hlavní obsah

Plzeň byla po poháru hladovější, a tak jde po 39 letech do Evropy

PRAHA

Po dlouhých 39 letech si fotbalisté Plzně zahrají v pohárové Evropě. Ve finále Ondrášovka Cupu porazili v Praze na Letné Jablonec 2:1 a postoupili do 3. předkola Evropské ligy. To má jisté i poražený tým, který skončil v lize i v poháru druhý. Svoji unikátní bilanci si vylepšil plzeňský kapitán Pavel Horváth, který domácí pohár vyhrál již pošesté a se čtvrtým klubem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Plzně slaví vítězství v Ondrášovka Cupu

Článek

Finále svedlo proti sobě dva kluby, které Český pohár vyhrály zatím jen jednou. Plzeň v roce 1971 a Jablonec v roce 1998. Zápas ještě ani pořádně nezačal, a Viktoria už vedla. Nepokrytý Rezek až příliš snadno pláchl po levém křídle a jeho střílený centr doťukl Petržela před brankovou čárou do sítě. Skóre finále tak otevřel hráč, jenž byl po celou sezónu v Plzni vrchním spalovačem šancí...

"Začátek nám nevyšel a dostali jsme se do situace, v níž jsme přesně být nechtěli. Museli jsme dotahovat a Plzeň mohla hrát na brejky, ve kterých je silná," litoval kouč Jablonce František Komňacký.

Jako by se Severočeši nepoučili. Rezek za dalších pět minut uvolnil ve vápně Limberského, ten však v tutové šanci střelecky selhal. Až poté se Jablonec probral a ofenzivní obránci Jablonský a Drsek se postarali o jeho první šance. Jablonského to navnadilo a tvrdým projektilem prověřil Daňka. Slabinou týmu ze Střelnice však byl pravý kraj obrany, přes který Střihavka málem naservíroval další gólový pamlsek Petrželovi.

Jablonecký Petr Pavlík (vlevo) v souboji s Milanem Petrželou z Plzněfoto: Právo/Jan Handrejch

Také úvod druhého poločasu patřil Plzni. Střihavka se dostal dvakrát do zakončení, především Rezkova šance pak byla gólová. Udeřilo však na druhé straně. Eliáš se probil jako tank a jarní kanonýr Lafata střelou do odkryté branky pohodlně vyrovnal.

Chvíli poté si pak ještě před odletem do Ameriky nebezpečně vyzkoušel reprezentační spolupráci s parťákem Pekhartem. Viktorka však byla po poháru přece jen hladovější. Vrhla se do další ofenzivy, Rezek ideálně rozehrál přímý kop a stoper Bystroň hlavou znovu strhl vedení na stranu Plzně.

Plzeňský Jakub Navrátil (vlevo) v souboji s Janem Kovaříkem z Jabloncefoto: Právo/Jan Handrejch

Byl to gól vítězný, a tak Plzeňští v pohárové Evropě naváží na rok 1971, kdy si jejich předchůdci zahráli Pohár vítězů s Bayernem Mnichov. Jablonec uzavřel skvělou sezónu, v níž ovšem v obou domácích soutěžích zůstal jen těsně pod vrcholem...

"Nebudu tvrdit, že mě to nemrzí, na druhou stranu to však byla pro Jablonec vynikající sezóna. Ve finále jsme prohráli se soupeřem, který byl lepší a po triumfu přece jen hladovější. Svým klukům však nemohu nic vytknout," uznal Komňacký.

Plzeň dovedl k triumfu jeho přítel Pavel Vrba. "Fanoušci nám na Letné vytvořili atmosféru, jaká bývá v Plzni na hokeji. Po 39 letech jsme dostali klub do evropských pohárů, což je obrovský úspěch," liboval si kouč. "Většina kluků má pozítří odletět na dovolenou. Mám obavy, že někteří neodletí... Oslava má začít na plzeňském náměstí, pak se asi někam zavřeme a něco rozbijeme," plánoval dobře naložený kapitán Pavel Horváth.

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)
Branky: 60. Lafata - 2. Petržela, 68. Bystroň. Rozhodčí: Jílek - Filípek, Mencl. ŽK: Pavlík, Eliáš, Lafata, Zábojník - Limberský, Rada, Kolář. Diváci: 8233.
Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Jarolím, Eliáš (76. Vošahlík), Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata. Trenér František Komňacký.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada - Petržela (89. Rýdel), Kolář (90. Ševinský), Horváth, Rezek - Střihavka (83. Bakoš). Trenér Pavel Vrba.

Reklama

Související témata: