Hlavní obsah

Baník hrál o všechno, cení si Vrba. Nabídku od jeho majitele popřel

Praha

Přerovský rodák je odchovancem tamějšího Spartaku. V dorosteneckém věku ovšem zamířil do ostravského Baníku, který se stal pro Pavla Vrbu srdeční záležitostí. „Baník samozřejmě sleduji a je to určitě mužstvo, které mě hodně zajímá,“ usmívá se 57letý kouč. Ve středu se ostravskému klubu poprvé postavil jako trenér fotbalistů Sparty a v osmifinále MOL Cupu se mohl radovat z vydřené výhry 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Pavel Vrba během utkání osmifinále MOL Cupu.

Článek
Fotogalerie

Pikantní duel se vším všudy. Bývalý kouč národního týmu začínal kariéru hlavního trenéra v profesionálním fotbale před 18 lety právě v Baníku.

A nejspíš moc nechybělo, aby se nedávno do Ostravy zase vrátil. Baník mu podle zákulisních zdrojů předložili nabídku k návratu jen těsně poté, co si plácl se Spartou...

Luboše Kozla pak tedy nahradil Ondřej Smetana.

„Jde spíše o spekulace médií. Já se s majitelem nikdy o smlouvě s Baníkem nebavil," řekl Pavel Vrba před středečním duelem pro ČT sport. Kontakty s Václavem Brabcem nicméně nepopírá.

„Možná nějaké schůzky byly ve smyslu přátelských, ale nikdy nebyla žádná, že bychom se bavili o smlouvě," ujišťuje Vrba.

„Baník samozřejmě sleduji. Je to klub, kde jsem zaprvé byl jako mládežnický hráč. Zadruhé jsem se tam pohyboval u všech žákovských a dorosteneckých kategorií, pak také u dospělých," dodává.

Čtvrté místo je daleko

Ostravští jsou v lize až sedmí, devět bodů za pohárovými příčkami. Kouč Sparty tedy samozřejmě moc dobře věděl, jak důležitý pro ně MOL Cup byl.

„Baník tady hrál o všechno. Byli ve složité situaci, víte, jaké mají postavení v lize. Dostat se na čtvrté místo, které zajišťuje Evropskou ligu, nebude žádná sranda. Pohárová cesta pro ně byla snazší," poukazuje Vrba.

Soupeř kladl favoritovi na Letné velký odpor.

„Šlo jim o to, jestli budou hrát poháry. Samozřejmě mají ještě šanci v lize a mohou se na čtvrté místo dostat. Pokud budou předvádět výkony jako tady, tak na to mají. Přes pohár ale pro ně byla cesta snazší," přemítá Vrba.

Nesoustředili se jen na pohár

Jeho tým rozhodl vyrovnanou bitvu až z penalty minutu před koncem. A tak zatímco Sparta čeká, jestli si ve čtvrtfinále MOL Cupu zahraje s Jabloncem, nebo s Vlašimí, Baníku zbývá už jen liga.

„Nejsme v situaci, že bychom ligové zápasy upozadili kvůli poháru a soustředili se jen na něj. Baník chce vyhrát každý zápas," ujišťuje Ondřej Smetana.

„Proti Spartě nastoupila trochu jiná sestava, ale kluci stejně ukázali, že jsou v kádru zaslouženě. Mluvím o Sannehovi či Fleišmanovi. Předvedli poctivý výkon, který nám měl pomoct k postupu. Nepodařilo se. Je to už minulost a musíme se soustředit na nedělní ligové utkání," připomíná trenér Baníku těžký duel na Slovácku.

Reklama