Hlavní obsah

Mladé pušky Slavie ve stoperské dvojici? Třetiligový soupeř byl nad jejich síly

Radek MalinaSport.czPrávo

Příležitost se ukázat. I tak šlo vnímat volbu trenérů fotbalové Slavie pro středeční bitvu třetího kola Mol Cupu na půdě Slovanu Velvary ve středu obrany. Úřadující šampiony trápí na pozici stopera velké problémy. Jediného zdravého borce Aihama Ousou nechali trenéři odpočívat a nasadili mladé pušky, Františka Matyse a Madse Emila Madsena.

Foto: Twitter @slaviaofficial

František Matys

Článek

Třiadvacetiletý Nor působící v minulosti v Silkeborgu a LASK Linec. Devatenáctiletý odchovanec červenobílých. Kombinace, která na třetiligového soupeře měla stačit. Měla, ale nestačila. Byl to výbuch. Střed obrany Slavie připomínal jednu velkou díru.

Bylo odehráno jen pár desítek vteřin zápasu a středem obrany se na branku Pražanů řítil Vopat. A kdyby zápasu asistoval VAR, dost možná sudí Franěk nařídil penaltu. Varování pro slávisty však nebylo dostatečné. A tak o pár minut později přišel gólový trest.

„Mads nepodal úplně optimální výkon. V případně Fandy Matyse si nemyslím, že by hrál úplně špatně," tvrdil Jaroslav Köstl, asistent trenéra Slavie.

Ta měla na startu sezony na pozici stoperů obrovský přetlak. Jenže Hovorka ještě není fit po těžkém zranění kolena, Zima přestoupil do FC Turín, Kúdela, Kačaraba a Takács jsou zranění, a tak trenérům zůstal jen Ousou. Jako alternativa ještě připadá Holeš, ovšem ten pro duel ve Velvarech dostal volno.

Každopádně spolupráce Madsena s Matysem nefungovala ani v dalších minutách. Velvarští borci se dostali ještě do další vyložené šance, těsně před poločasem pak Matys musel zatáhnout za záchranou brzdu, stáhnul Vopata a byl rád, že sudí kromě penalty tasil jen žlutou kartu.

„Právě to byl důvod, proč jsme ho střídali. Báli jsme se, aby při nějakém brejku nemusel zatáhnout za záchrannou brzdu," vysvětlil Köstl.

V obranu bral i Madsena. „Pod jeho výkon se podepsal fakt, že nastoupil na pozici, která mu není úplně vlastní, takže to jde i lehce za námi trenéry," připomínal Köstl, že Madsen ve středu obrany nikdy v minulosti nehrál. „Každopádně jsme celkově neměli během prvních pětačtyřiceti minut dobrý přístup," káral celé mužstvo Köstl.

Foto: slavia.cz

Slávista Nicolae Stanciu (vpravo) během pohárového duelu ve Velvarech.

Po střídání na pozici středových obránců v druhé půli dohrával utkání v roli stopera Lukáš Masopust, přičemž ze stran jej jistili Ekpai a Dorley. Pokud Trpišovský a jeho družina hledali vhodnou alternativu pro obsazení stoperské dvojice směrem k nedělní ligové bitvě proti Hradci Králové, opouštěli Velvary zklamaní.

Byť Slavia ostudu odvrátila a v druhé půli vybojovala postup. Hlavně proto, že hattrickem a gólovou nahrávkou oslnil Nicolae Stanciu. „Ani nebylo třeba v šatně nějakého řvaní nebo velkých gest. Jen jsme kladli důraz na zrychlení hry a větší pohyb," vykládal Köstl, že cesta k nápravě byla poměrně snadná.

Zato hledání alternativ pro obsazení postu stopera bude složité. Zápas ve Velvarech slávistickým trenérům příliš jasno v myšlenkách neudělal.

Reklama