Hlavní obsah

Manchester United po Mourinhově vyhazovu válí. Čím Solskjaer probral tápající hvězdy?

Praha

Zázraky se nedějí ze dne na den, nebo snad ano? Zažitou pravdu zcela na hlavu staví nový hrdina Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer. Bývalý útočník Rudých ďáblů proměnil po odvolání José Mourinha trápící se tým v mašinu na výhry. V čem tkví tajemství norského kouče a čím nakopl povadlé hvězdy? "Hráči nemusí být nejlepší kamarádi, ale musí pracovat jako tým," odhaluje dramatickou proměnu slavného klubu pětačtyřicetiletý kouč.

Foto: Sport.cz

Solskjaer udílí na tréninku pokyny svým svěřencům

Článek

Měl být dočasnou náhradou do doby, než vedení klubu najde náhradu za odvolaného portugalského kouče José Mourinha. Místo toho se bývalá útočná zbraň klubu z Old Trafford proměnila v pravého zachránce tápajícího giganta.

Vlastně to není nic nového. V podobné roli působil Ole Gunnar Solskjaer i během své aktivní kariéry, jejíž neslavnější část prožil právě v dresu Manchesteru, kde jeho branky často jako střídajícího žolíka rozhodovaly klíčové zápasy.

Sestřih utkání 21. kola Premier League Newcastle - Manchester UnitedVideo: DIGI CZ, DIGI CZ

V podobné roli se ocitl i tentokrát, svůj klub však táhne za výhrami z pozice trenéra. Po předvánoční porážce s Liverpoolem (1:3) usedl na lavičku místo frustrovaného Mourinha a tým proměnil k nepoznání.

United od té doby vyhráli všech pět zápasů (4 v Premier League) s impozantním skóre 16:3!

I když se jednalo o výhry nad kluby z druhé poloviny tabulky, i tak vzbudily výsledky nového kouče u fanoušků nadšení. V čem tkví proměna hry Rudých ďáblů, naznačil norský kouč v rozhovoru pro britská média.

"Od hráčů nechci, aby byli nejlepšími kamarády. Naopak, neuškodí, když se na sebe naštvou, ale ten vztek musí promítnout pozitivně do dění na hřišti, do touhy soupeře porazit a dokázat, kdo je lepší."

Sestřih utkání 18. kola Premier League Cardiff - Manchester UnitedVideo: DIGI CZ, DIGI CZ

Právě konkurenci v týmu a vzájemnou rivalitu považuje Solskjaer za klíčovou. "Hráči musí chtít být lepší než jejich kolega v týmu, to je nutí se zlepšovat. Skutečným testem pro nás budou nadcházející zápasy v lize s Tottenhamem (13.1.) a v FA Cupu s Arsenalem, to ukáže, jak na tom jsme," dodává Mourinhův nástupce.

O tom, zda Solskjaer promění svůj dočasný status kouče v trvalý, by podle britských médií mohl rozhodnout především osmifinálový duel Ligy mistrů s Paris St. Germain, jehož první zápas je naplánován na 12. února na Old Trafford.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Yes! Dočasný kouč Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer zvládl vítězně svou premiéru na lavičce Rudých ďáblů.

Ať se hráči klidně pohádají

Že odvolání portugalského kouče týmu rozhodně pomohlo, dokumentují i jeho další slova. "Hráči pochopili, co od nich chci. Na tréninku velmi dobře spolupracují, je tady fantastická atmosféra. To je základ pro každý tým. Jak jsem řekl, nechci po nich, aby byli nejlepšími přáteli, ale aby vytvořili týmový duch, a to se nám daří," potvrdil Solskjaer.

"Vůbec není na škodu, když se hráči na konci tréninkové jednotky i trochu pohádají. Svědčí to o tom, že jim na týmu záleží a že se chtějí zlepšovat," pokračuje norský kouč.

Týmovou pohodu se Solskjaer snaží vyladit na soustředění v Dubaji. "Máme tady na sebe více času. Hráči neutíkají po tréninku k manželkám a dětem, máme více možností na zaměření se na taktickou stránku hry a nácvik standardních situací," dodává kouč.

"Je jasné, že porážky přijdou. Je ale důležité vzít si z nich ponaučení a neustále se zlepšovat. To je náš cíl pro zbytek sezony," uzavírá Solskjaer.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články