Hlavní obsah

Respekt, apeloval Sarri na fanoušky Chelsea, aby na Anfieldu prokázali úctu obětem tragérie na Hillsborough

Liverpool/Praha

Samozřejmě jde o body. Pro Liverpool o to důležitější, že se rve s Manchesterem City o titul a v dnešní ligové konfrontaci s Chelsea si nesmí žádnou ztrátu dovolit. Pro Blues ovšem důležité stejně, neboť po sobotní výhře Tottenhamu nad Huddersfieldem se v tabulce Premier League propadli na čtvrtou příčku. Níž spadnout nesmí, pokud si chtějí účast v příštím ročníku Ligy mistrů zajistit v ligové soutěži.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Marcos Alonso z Chelsea (vlevo) se raduje z gólu se spoluhráči Olivierem Giroudem (uprostřed) a Antoniem Rüdigerem.

Článek

V největším šlágru 33. kola Premier League však půjde na Anfieldu o víc než o body. Zápas se hraje v předvečer třicátého výročí tragédie na Hillsborough, při které 15. dubna 1989 při semifinále FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest zahynulo 96 fanoušků Reds.

Proto minuta ticha před utkáním. Proto černé pásky na rukávech hráčů obou mužstev. I proto apel trenéra Chelsea Maurizia Sarriho i samotných hráčů Chelsea, aby fanoušci Blues prokázali patřičnou útu a respekt obětem katastrofy na Hillsborough.

Chelsea má totiž se svými radikálními příznivci problémy. Zvláště v posledních dnech, kdy se na sociálních sítích objevilo video s rasistickým atakem na liverpoolského Salaha. V jedné z pražských hospod totiž před čtvrtfinálovým zápasem Evropské ligy mezi Slavií a Chelsea na melodii známé písně September od Earth, Wind & Fire zpívali „Salah is a bomber", tedy v překladu Salah je atentátník.

„Odporné," reagovala na něj Chelsea a nekompromisně odsoudila podobné diskriminační výpady. A nejen odsoudila. Hned před čtvrtečním střetnutím zadržel bezpečností tým Chelsea tři anglické fanoušky, kteří se na videu objevili, a zabránil jim ve vstupu na stadion.

„Tihle kluci nepatří k Chelsea," odsoudil je mistr světa, francouzský legionář ve službách Chelsea Olivier Giroud. „Hloupé, co udělali, litujeme a odsuzujeme, že se něco takového stalo. Myslím ale, že Salah je dost silný na to, aby takového věci dokázal ignorovat."

Chelsea před dnešním utkáním na Anfieldu ujistila, že její bezpečnostní tým se postará o to, aby se na tribuny nedostal žádný z šesti fanoušků, kteří se na rasistickém videoklipu podíleli.

„Jde o menšinu mezi našimi příznivci. Jsem si jistý, že devadesát devět procent našich fanoušků na ně pohlíží jako my. Na Anfieldu mají dobrou příležitost to dokázat," apeloval na všechny diváky vyznávající barvy Chelsea před konfrontací s Liverpoolem trenér Sarri.

„Na většinu našich příznivců jsme hrdí. I v Praze tomu tak bylo, neboť pro nás představovali velkou podporu," přidával Giroud.

Samozřejmě ani netají, jak dychtiví fotbalisté Chelsea přitom jsou, aby zmiňované většině fanoušků Blues udělali na Anfieldu radost výkonem i body, které odvezou do západního Londýna.

„Nezajímá nás, zda může titul získat Liverpool nebo Manchester City. Nastoupíme k zápasu a pokusíme se ho vyhrát," ujistil je ostatně i Eden Hazard, o jehož startu v Liverpoolu se vzhledem k náročnému programu ještě čtyřiadvacet hodin před utkáním pochybovalo.

Jenže konfrontace s Reds je příliš důležitá, než aby se Chelsea bez Hazarda obešla.

„Chceme hrát v příští sezóně Ligu mistrů, která letos chyběla nám, fanouškům, klubovém vedení, prostě všem. Chelsea do ní patří, je naším právoplatným domovem, takže jediným řešením je skončit v první čtyřce nebo vyhrát Evropskou ligu. Kvalifikovat se ale musíme," netajila belgická hvězda ve službách Blues, jak je dnešní konfrontace důležitá.

„Samozřejmě, že je těžké skončit v první čtyřce, protože nejsme jediným týmem, který si takovýto cíl dává. Tottenham, Arsenal, Manchester United, to všechno jsou dobré týmy, které tam chtějí figurovat také. Ale my jsme Chelsea a teď v první čtyřce jsme a chceme v ní skončit i po pěti zápasech, jež nám do konce Premier League zbývají," ujišťoval Hazard.

Jak naladit Televizi Seznam?
Vysílání Televize Seznam v celoplošném multiplexu 3, který pokrývá 95,7 % území České republiky, a v Přechodové síti 12. Diváci najdou Televizi Seznam i v nabídce poskytovatelů satelitního televizního signálu DIGI TV, T-Mobile TV, Skylink či poskytovatele kabelového televizního vysílání UPC. Spektrum doplňuje několik desítek IPTV/OTT poskytovatelů, kteří umožňují televizní signál šířit přes internet (DIGI TV, T-Mobile TV, KUKI, Sledovanitv.cz, O2TV a další).

Reklama

Související témata: