Hlavní obsah

Rasismus je pro Angličany téma i v Praze. Nevíme, co se stane, ale víme, co udělat, potvrdil kouč Southgate

Praha

Rasismus je pro fotbalovou Anglii velké téma. Hlavní, nejdůležitější... Doma a teď po příletu do Prahy k pokračování kvalifikace rovněž. A v pondělí v dalším díle bojů o EURO v Bulharsku bude tématem určitě ještě ožehavějším, neboť další ze soupeřů fotbalové reprezentace Albionu dost nelibě nesl komentáře některých anglických hráčů před duelem v Sofii. Bulharská fotbalová asociace na ně dokonce reagovala hned dvěma protestními dopisy...

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate na tiskové konferenci před utkáním proti českému národnímu týmu.

Článek

„Nechápu. My prostě upřímně odpovídáme na otázky tisku, odpovědi se dostanou do Bulharska a tam se řeší. Přitom my se rozhodně nesnažíme vyvolávat nějakou konfliktní situaci," reagoval kouč anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate po příletu do Prahy na dotazy, zda snad nemá obavy z toho, co jeho svěřence v utkáních s českou a bulharskou reprezentací může také potkat a čemu budou muset případně čelit.

„Nikdo přece nemůže předem předjímat, co se v příštích dnech stane. Špatné slovo, špatná reakce může vyvolat problémy a postavit nás do těžké pozice," nechtěl trenér Albionu připustit, že by snad mělo dojít v případě rasistických urážek a ataků na jeho svěřence dojít k nejhoršímu.

Třeba k tomu, že by jeho tým jako jeden muž opustil hřiště, jak ostatně zaznělo, když se v pondělí anglická reprezentace poprvé sešla, a i na toto téma hráči s trenérem debatovali. To události a dění v březnovém kvalifikačním duelu v Černé Hoře tuto reakci vyvolalo.

„Pro nás hráče byla situace, k níž došlo v Černé Hoře, obtížná a jako tým jsme na ni nebyli připraveni. Proto jsme se setkali s trenérem a celým realizačním týmem, vše si vysvětlili a řekli si, že dáme UEFA šanci, aby situaci řešila," doplňoval trenéra Raheem Sterling, čtyřiadvacetiletý rodák z Jamajky, který si v březnu v Podgorici musel po gólu zvyšujícím vedení Anglie na 5:1 vyslechnout z tribun od fanoušků opičí skřeky.

Odchod ze hřiště v případě rasistických projevů diváků, jak o něm mluvili angličtí fotbalisté při pondělním srazu národního mužstva, totiž není podle pravidel nastolených UEFA řešením. Tedy není řešením prioritním, protože generalita evropského fotbalu má své procedurální priority, k jejichž naplnění musí dojít.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Anglie Marcus Rashford po příjezdu do hotelu.

Podle přijaté rezoluce na XXXVII. kongresu UEFA v Londýně musí rozhodčí nejdřív utkání přerušit, v případě pokračování rasistických incidentů ho dočasně pozastavit, a pokud ani to nepovede k nápravě, má právo zápas ukončit.

Pokud by tedy angličtí fotbalisté opustili hřiště před koncem zápasu, čekal by je od UEFA trest. Předem sice blíže nespecifikovaný, ale nejspíš zahrnující i kontumaci zápasu a finanční pokutu. I takové sankce jsou však reprezentanti Albionu ochotni riskovat, aby upozornili na nepřípustné rasistické chování na stadionech.

„Hráči mají právo na svůj názor a já je podporuju, protože jde o důležité téma," reagoval Gareth Southgate.

„My jsme ze země s velkou diverzitou, v jiných zemích světa tomu tak ale není. Přitom je potřeba se navzájem chápat, respektovat se, být otevření, a hlavně se vzdělávat a učit se, protože něco nového vyvolává vždy strach," přidával Sterling, že je moc dobře, že se o rasismu na stadionech a ve společnosti mluví. I teď v Praze, kde na Angličany čeká páteční kvalifikační utkání

„UEFA má samozřejmě svůj proces opatření a my ho dodržujeme. Nevíme, co se v příštích dnech stane, víme ale, co udělat. Máme jasno, jsme jednotní, protože jako tým jsme v tom společně. Osobně chci, aby se hráči soustředili na zápas a k tomu jim chci poskytnout bezpečné prostředí," promlouval kouč Albionu Southgate, zároveň ale dodával: „Chceme se soustředit hlavně na sebe a na fotbal. Vůbec bych chtěl, abychom se v příštích sto dnech bavili hlavně o fotbale."

Reklama

Související témata: