Hlavní obsah

Rasismus, nebo nevinný vtípek? Hvězda Manchesteru City zaplatí pořádný balík

Manchester/Praha

Měl to být nevinný vtípek. Skončilo to mastnou pokutou a suspendací na jeden zápas. Fotbalista Manchesteru City Bernardo Silva se bude muset plácnout přes kapsu a spoluhráči se bez něj budou muset obejít v ligovém šlágru proti Chelsea. Za všechno může žert mířený paradoxně na kolegu z týmu Benjamina Mendyho. Ten pro svého parťáka pochopení měl. Diskutující na sociálních sítích a zejména pak Anglická fotbalová asociace nikoliv.

Foto: Carl Recine, Reuters

Trenér Manchesteru City Josep Guardiola na hřišti společně s Bernardem Silvou

Článek

Portugalský reprezentant Silva si pořádně zavařil. Na sociální síti Twitter sdílel obrázek z dětství Benjamina Mendyho a k němu přiložil i logo španělské firmy vyrábějící čokoládové bonbóny Conguitos, na kterých je zobrazen malý černoušek se vztyčeným palcem. Silva fotografie doplnil otázkou: „Hádejte, kdo to je?"

Poté se však pod příspěvkem strhla smršť rozhněvaných komentářů a Silva ho raději smazal. „V téhle době si už člověk ani nemůže dělat legraci se svými kamarády," posteskl si fotbalista. Teď bude muset za svůj žert zaplatit ligové asociaci 50 000 liber (téměř 1,5 milionu korun), nebude hrát proti Chelsea, a navíc bude muset povinně navštěvovat osobní vzdělávací kurz.

Silvovi dokonce hrozila stopka až na šest duelů. Zřejmě ho ale před tvrdším postihem zachránilo to, že sám Mendy na tweet svého spoluhráče reagoval pobaveně. Sérii vysmátých smajlíků doplnil výzvou k další přestřelce. „1:0 pro tebe, ale uvidíme, co bude dál," nezdál se být pětadvacetiletý Francouz nějak dotčen.

Portugalský reprezentant se před komisí bránil tím, že na Pyrenejském poloostrově se jedná a o známé logo. Podle něj postavička na obalu nemá žádný rasistický podtext, a proto se jednalo pouze o nevinný vtípek. Fotbalová asociace ale o něčem takovém slyšet nechtěla. Argumentovala hlavně tím, že Silvův twitterový účet sledují stovky tisíc lidí a veřejnou komunikaci nelze brát jako humorné pošťuchování mezi dvěma přáteli.

„Silva mluví čtyřmi, nebo pěti světovými jazyky. To je asi největší důkaz toho, že jeho mysl je otevřená a navíc – Mendy je jeden z jeho nejlepších kamarádů," zastal se pětadvacetiletého záložníka kouč Josep Guardiola. Nic platné. Proti Chelsea se bude muset obejít bez něj.

Reklama

Související témata: