Hlavní obsah

Arsenal s Rosickým přišel v Portsmouthu o vedení v tabulce

PRAHA

Fotbalisté Arsenalu, dosavadní lídři ligové tabulky, zavítali v 19. kole anglické Premier League na půdu sedmého Portsmouthu. Svěřenci Arsena Wengera měli sice celé utkání územní převahu, k lepšímu výsledku, než byla bezbranková remíza, jim ale nepomohl ani velmi dobrý výkon českého reprezentačního kapitána Tomáše Rosického. "Kanonýři" tak přišli o vedení v tabulce, na prvním místě je vystřídal obhájce titulu Manchester United.

Článek

Hráči Arsenalu potřebovali k návratu na první příčku ligové tabulky získat tři body na půdě Portsmouthu. "Pompeje“ jsou příjemným překvapením dosavadního průběhu sezóny, prezentují se útočným fotbalem a patří jim zatím sedmá pozice zaručující místo v pohárové Evropě.

Hosté začali utkání očekávaným tlakem. Ve 14. minutě vyslal první nebezpečný pokus na domácí branku Emmanuel Eboue, gólmana Davida Jamese ale nepřekvapil. Vzápětí se na levé straně přes dva protihráče uvolnil Rosický a vydlážděnou uličkou vyslal vpřed Cesca Fabregase. Jeho přihrávku napříč pokutovým území zachytili obránci "Pompejí“.

Na druhé straně ve 28. minutě minul jen těsně Almuniovu levou tyč zpoza vápna chorvatský záložník Nico Kranjcar. "Kanonýři“ odpověděli falšovanou střelou Rosického, se kterou si ale plachtící James poradil. Bývalý reprezentační gólman Albionu vzápětí včas vyběhl, aby na poslední chvíli zastavil do sóla unikajícího Adebayora, který se jako obvykle objevil osamocený na hrotu londýnského mužstva.

Druhý poločas zahájil střelou z pravé strany pokutového území Arsenalu domácí Benjani, Almunia ji skryl v rukavicích. Vzápětí utekl obráncům Portsmouthu po levé straně Bělorus Hleb, ale po pěkném uvolnění ve vápně zvolil místo přihrávky na volné spoluhráče nepřesný střelecký pokus z nulového úhlu. Arsenal opět zařadil vyšší rychlostní stupeň a přitlačil soupeře před jeho branku, urputnou obranu ale svěřenci trenéra Arsena Wengera překonávali jen stěží.

Největší šanci spálil Rosický 

V 72. sestřelil Diop Rosického, ostrý zákrok ale odnesl spíš on sám. O chvilku později se záda hostující obrany dostal Benjani, při úprku obešel i Almuniu, ale po zaškobrtnutí jej na poslední chvíli dokázali zpacifikovat obránci Arsenalu. Na konci osmé desetiminutovky se pěkně v pokutovém území uvolnil kapitán české reprezentace, ale místo své výstavní střely vnějším nártem pálil nepřesně levačkou.

Při závěrečném náporu "Kanonýrů" se ocitl sám před Jamesem kapitán hostujícího celku William Gallas, dokázal se s míčem otočit do vyložené šance, ale branku Portsmouthu přestřelil. Největší šanci na vstřelení branky měl ale Rosický. Po přiťuknutí střídajícího Bendtnera ovšem nedokázal svou střelu umístit mezi tři tyče.

Arsenal tak po bezbrankové remíze přišel o vedení v lize, na prvním místě jsou po devatenácti kolech s jednobodovým náskokem hráči Manchesteru United, kteří mistrovskou trofej obhajují.

Anglie - 19. kolo:
Chelsea - Aston Villa 4:4 (45. z pen. a 50. Ševčenko, 66. Alex, 88. Ballack - 14. a 44. Maloney, 72. Laursen, 90. z pen. Barry), West Ham United - Reading 1:1 (42. Solano - 60. Kitson), Tottenham - Fulham 5:1 (27. a 61. Keane, 45. a 71. Huddlestone, 90. Defoe - 60. Dempsey), Birmingham – Middlesbrough 3:0 (21. Downing, 45. Forssell, 90. z pen. McShuffrey), Derby – Liverpool 1:2 (66. McEveley - 12. Torres, 90. Gerrard), Everton – Bolton 2:0 (51. P. Neville, 70. Cahill), Wigan – Newcastle 1:0 (63. Taylor), Sunderland - Manchester United 0:4 (30. a 86. Saha, 20. Rooney, 45. Ronaldo), Portsmouth - Arsenal 0:0.

Reklama

Související témata: